22 februari 2016

DIGITALT notiser

Nytt om Apple Music, radiolyssnande, Tidal, Sonos men också några tillbakablickar på 2015 när MI summerar digitala notiser.
Tidal seglade under veckan upp på första plats över nedladdade appar i Appstore. Skälet är att Kanye Wests nya album, The Life of Pablo, endast finns exklusivt på Tidal under den första veckan.
Sonos har gjort en undersökning i åtta länder, inklusive Sverige, kring musikens betydelse i hemmet. 30 000 har deltagit i undersökningen som t.ex. visar att familjemedlemmar hjälps åt mycket mer i hem där det spelas musik, jämfört med i hem där det inte spelas musik. I genomsnitt spenderar människor som lyssnar på musik hemma, över tre timmar mer tid tillsammans med andra i veckan, samt befinner sig mer i sovrummet och har sex i genomsnitt en gång mer i veckan. Undersökningen presenteras samtidigt som Sonos berättar att Apple Music nu finns tillgängligt på plattformen. Resultaten från hela undersökningen finns på http://musicmakesithome.com
Nyligen släppte Spotify videofunktionen i sin app, och nu meddelas att man inleder att samarbete med MTG som innebär att MTG kommer finnas med och fylla på med innehåll. Förutom innehåll från MTG:s olika TV-kanaler kommer Splay, Zoomin och sändningar från ESL finnas med. Det sistnämnda är Electronic Sports League, en e-sportliga med fem miljoner medlemmar och en miljon spelande lag, med livesändningar från ett femtiotal olika spel och turneringar runt om i världen.
Apple Music finns nu tillgängligt i 113 länder. De senaste tillskotten är Turkiet och Taiwan, och streamingtjänsten finns också i Ryssland, Japan, Kina och Indien. Spotify finns för närvarande i 58 länder.
MixRadio kommer läggas ned. Tjänsten startades och drevs en gång i tiden av Nokia och så småningom Microsoft, för att i slutet av 2014 köpas upp av det japanska företaget Line Corporation, som bl.a. driver en app för messaging och IP-telefoni. Nedstängningen av MixRadio ska inte påverka Line Music, den streamingtjänst som företaget driver tillsammans med Sony och Universal m.fl i Japan och Thailand.
En undersökning i Tyskland, Frankrike och Storbritannien, visar att den absoluta merparten av alla som kör bil i dessa länder fortfarande lyssnar på traditionell radio. Enligt undersökningen är det tre fjärdedelar av alla bilförare som enbart använder vanlig radio. Åldersskillnader verkade inte ha så stor betydelse, även unga förare använder mest radio. Å andra sidan var andelen av unga förare som hade nya bilar låg, med inbyggda system för att t.ex. använda Spotify. Radoplayer, som genomfört undersökningen, drar slutsatsen att även fastän möjligheten kanske finns att använda streamingtjänster, verkar de flesta nöja sig med sitt traditionella och invanda lyssnande i bilen.
År 2015 blev det första året i historien där den amerikanska backkatalogen skapade mer intäkter än den musik som släpptes under året, enligt Nielsen. Skiftet beror i första hand på en minskning av intäkterna för samtida musik, intäkterna för backkatalog har legat relativt jämnt sedan år 2000. I statistiken ingår inte intäkter från streaming, utan endast olika fysiska albumformat och downloads.
Soundcloud redovisar som MI berättat ett minusresultat på närmare 500 miljoner kronor för verksamhetsåret 2014. Bolaget värderades till 700 miljoner dollar inför investeringsrundan 2014, då man fick in 60 miljoner dollar, trots att intäkterna fortsatt är låga. I årsredovisningen står att Soundcloud måste få in ytterligare kapital de närmaste 12 månaderna för att verksamheten ska överleva. Med 175 miljoner aktiva användare i månaden är Soundcloud en av de största streamingtjänsterna för musik. I januari månad tecknade tjänsten licensavtal med Universal Music Group.
Daniel Johansson