20 februari 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 7 Första ettan för Samir & Viktor

Årets Melodifestivalen har fått sin första etta. Samir & Viktor gick förra veckan in som nummer 3 med Bada nakna [Warner/Warner]. Nu badar duon sig hela vägen i topp före Alan Walker och Zayn. På albumlistan är Justin Bieber kvar högst upp med Purpose [Def Jam/Universal].

Efter sex veckor med Alan Walkers Faded [Ny Musikk/Sony] som landets populäraste låt petade Zayns Pillowtalk [Syco/RCA/Sony] förra veckan ned den. Men det blev tillfälligt. Zayn byter plats med Samir & Viktor och är nu nummer 3.

För duon Samir & Viktor innebär detta den första listettan. Debuten Success nådde 2014 som bäst plats 3. Förra årets Melodifestivalbidrag Groupie nådde samma placering, medan Saxofuckingfon tog sin ett steg högre.

Den nya ettan är inte det enda inslaget där Melodifestivalen skakar om listan. Albin & Mattias Andreasson med Rik [Capitol/Universal] var nya förra veckan på plats 32, nu klättrar den till 19. Isa är ny som 44 med I Will Wait [Liciouis/Sony] och Molly Pettersson Hammar går in som 73 med Hunger [Warner/Warner].

Men listans mest spännande rörelser är inte bara kopplade till ”Mello”. Rihanna feat. Drake i Work [Westbury Road/Universal] rusar från 20 till 4 och en annan amerikansk akt, Sia feat. Sean Paul, går in som ny på plats 54 med Cheap Thrills [Monkey Puzzle/RCA/Sony].

I listans nedre region går förra veckans Heatseeker-etta Troye Sivan med Youth [Univerasl/Universal] nu in som 97.

Etta på veckans Heatseeker är brittiskan Ellie Goulding med Something In The Way You Move [Polydor/Universal].

Albumlistan visar upp få spektakulära förändringar. Den intressantaste är att Ghost haft nytta av sin Grammy, efter 26 veckor på listan klättrar Meliora [Reaktor/Universal] från 26 till 14. Förra veckans klättare Rihanna ligger kvar som 2 med ANTI [Westbury Road/Universal].

Så mycket bättre – säsong 6 [Metronome/Warner] är nu uppe i dussinet fullt av veckor som etta på Samlingslistan.

Att notera från andra listor: nyss Sverigeaktuella sopranen Renée Fleming har fem nya titlar på klassiska listan medan David Bowie – som toppar vinyllistan med Blackstar [Columbia/Sony] – nu har hela sex titlar på DVD-listans topp 20.

Lars Nylin

 

 

nu landets hetaste låt. petas ned en plats.

Melodifestivalen har inletts, m [en ”vanliga” singlar står ännu upp bra mot TV-låtarna. Men en av dessa rusar rakt upp på plats 3. Efter att ha toppat Spotifylistan i veckan  kliver Samir & Viktor in som nummer 3 med Bada nakna [Warner/Warner]. Samir & Viktor är därmed också etta på den speciella Svenst-listan.

I övrigt är det bara små rörelser i det övre skiktet av listan. Man kan nog påstå att Jonas Blue feat Dakota med Fast Car [Jonas Blue/Universal] inte kommer att nå högst. Fast Car låg som bäst 2 men faller nu till 4. Även Otto Knows (feat Lindsey Stirling & Alex Aris) med Dying For You [Disconap/Warner] planar ut. Precis som förra veckan ligger den som nummer 7.

Mike Posner föll senaste en placering med I Took A Pill On Ibiza [Island/Universal] till tio, men klättrar nu åter en plats till 9 och har möjligen inte gett upp planen på att nå det översta toppskiktet.

En annan långsam smygare är Twenty One Pilots Stressed Out [Fueled By Ramen/Warner] som de tre senaste veckorna gått från 18 til 15 och nu 11.

Veckans näst bästa nykomling är Rihanna feat. Drake som tar in Work [Westbury Road/Universal] på plats 20. Rihanna har ytterligare tre av spåren från albumet Anti på topp 100, dessutom finns ytterligare sju på Heatseekerlistan. En Heatseeker-lista som toppas av Troye Sivan med Youth [Universal/Universal].

Albumlistan toppas fortfarande av Justin Bieber med Purpose [Def Jam/Universal] men kanadensaren utmanas allstå av Rihanna. Näst starkaste nyhet levererar veteranen Elton John vars Wonderful Crazy Night [Mercury UK/Universal] får in som 15. Detta knappt 40 år efter att engelsmannen debuterade på svenska albumlistan med Blue Moves sent 1976.

Vinyllistan toppas fortsatt av David Bowies Blackstar [Columbia/Sony].

Lars Nylin