16 februari 2016

PRIS Blågult jubel på Grammy Awards

Svenskar vann direkt och indirekt vid Grammy Awards i Los Angeles i natt. Ghost vann för årets metal-låt med Cirice. Max Martin och hans team var inblandade i ett antal statyetter.

– Hej! Vi är Ghost. Tack så mycket för detta. Det här är självklart en stor, stor grej för oss. En mardröm har just blivit till en dröm, så tack så mycket för det. Tack alla som har varit inblandade. Nu: Gå och festa!

Ghost med sångaren Papa Emeritus III vid mikrofonen var iklädda sina typiska masker när de tog mot sitt pris i natt. Producenten Klas Åhlund gick däremot att identifiera.

Ghost vann över Slipknot, Sevendust, Lamb of God och August Burns Red.

Det svenska bandet Ghost regerade på röda mattan. Bandledaren Papa Emeritus III och hans namnlösa gastar dök upp i full metal-utrustning vilket inkluderade masker, ansiktsmålningar och intressanta svarta dräkter”, skriver webbtidningen Huffington Post.

Ghost startade i Linköping 2008 och släppte debutskivan Opus eponymous två år senare. Hittills har bandet släppt ytterligare två album, Infestissumam från 2013 och Meliora 2015. De finns på Universal-etiketten Reaktor med Nicholas Johansson som A & R.

Men det fanns fler svenska vinnare. Max Martin, Ali Payami, Johan ”Shellback” Schuster, Mattias Larsson, Mattias Bylund, Michael Ilbert och Robin Fredriksson stod alla bakom en prestigefylld Grammy för årets album, för Taylor Swifts 1989. Det innebar på förlagssidan många indirekta triumfer för Kobalt Music och det bolagets Johan Eklund var flitig med jubel på de sociala nätverken.

Övriga blågula segerchanser uteblev däremot:

I kategorin årets skiva var Max Martin & co nominerade för Blank space med Taylor Swift respektive Can’t Feel My Face med The Weeknd. Men där segrade Uptown Funk med Mark Ronson featuring Bruno Mars.

Det blev heller ingen vinst för Martin ”Max Martin” Sandberg och hans parhäst Johan ”Shellback” Schuster för samma låt i kategorin årets låt. Ed Sheerans Thinking Out Loud vann där.

Tove Lo och Ilya Salmanzadeh var tillsammans med nämnde Max Martin nominerade för Ellie Gouldings låt Love Me Like You Do (i kategorin bästa låt skriven för visuella medier) men de fick lämna galan lottlösa.

Inte heller Galantis, nominerade för bästa inspelning i dansgenren för Runaway (U & I), vann.

Det blev heller ingen Grammy för Radiokörens chefdirigent Peter Dijkstra, han var inblandad i en inspelning som var nominerad till en Grammy i kategorin körmusik.

Galan leddes av rapparen LL Cool J. Bland de som framträdde fans Taylor Swift, Adele, Justin Bieber, The Weeknd och Lady Gaga (som hyllade nyss bortgångne David Bowie).

Lars Nylin