10 februari 2016

PRIS Polar Music Prize till Max Martin och Cecilia Bartoli

För första gången vann en svensk populärkategorin när årets mottagare av Polar Music Prize presenterades på onsdagen. Martin ”Max” Martin” Sandberg – dessutom den näst yngste pristagaren hittills – vann tillsammans med den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli.

Mottagarna avslöjades av SKAP:s och juryns Alfons Karabuda vid en ceremoni på Stockholms Stadshus. Nattvakna visste dock redan vilka vinnarna var eftersom Billboard redan publicerat namnen. Priserna på vardera en miljon kronor delas ut i Stockholms Konserthus 16 juni.

Max Martin Sandberg behöver knappast vidare presentation för MI:s läsare. Det kan tilläggas att han vid 45 är den näst yngste vinnaren efter Björk, som var 44 när hon vann 2010. Italienskan Cecilia Bartoli, som fyller 50 strax innan prisutdelningen, är sedan länge en av världens solister i den klassiska världen.

I pressmeddelandet kommenterar Max Martin utnämningen:

”Om man på något sätt kan influera popkulturen, forma den liksom, när något blir större än bara en låt, det är det största för mig… det här är vad jag älskar med musik. Man kan nå så många människor. Tack så mycket. Det här är en stor ära. Vi ses i Stockholm i juni!”

Cecilia Bartoli:

”Jag måste säga att det här priset är så annorlunda från alla andra priser jag fått. Det är en stor ära att dela det med kära kollegor från den klassiska världen.. att vara en pristagare ihop med med mina egna stora idoler… det är vad som gör Polar Music Prize så unikt..”

Max Martin har på sociala nätverk redan hunnit hyllas av några av de han arbetat med: Ellie Goulding skriver: “Very well deserved Polar Music Award”, Britney Spears: “I think you’re a genius, it’s such an honour to work with you…you’ve been a part of my career from the beginning.” Justin Timberlake: “No-one deserves it more – you are a master”. Pink: “You blow my mind and I’m really proud of you.”

Motiveringen till valet av Max Martin lyder (MI:s översättning):

”Melodier definierar sin tid och sprids från person till person, över landgränser och generationer. Under de senaste 20 åren har ingen kompositör i världen skrivit så hållbara och vitt spridda melodier som Max Martin. Just nu, i detta ögonblick, sjunger någon någonstans i världen på en låt skriven och producerad av Max Martin. Med sitt öra för sångmelodier, sin musikaliska precision och sitt hantverk, har han omdefinierat och utvecklat världens populärmusik.”

Cecilia Bartoli får priset med motiveringen:

”Med ett vokalt register över tre oktaver och en unik förmåga att leva en roll med fullständighet i uttrycket, har Cecilia Bartoli utvecklat sången som konstform. Cecilia Bartoli har trollbundit åhörare i världens stora operahus, men är inte nöjd med den välkända repertoaren. Hon har också grävt djupt i musikhistorien och presenterat länge förlorad musik från 16oo-, 1700- och 1800-talet som är helt ny för dagens publik. Cecilia Bartoli adderar nya kapitel till musikhistorien, bygger broar över århundraden och fördjupar vår förståelse för Europas kulturella arv. Cecilia Bartoli visar oss att höjda röster kan förändra världen.”

Fotnot: körledaren Eric Ericson har vunnit den klassiska kategorin av Polar Music Prize.

Här finns en spellista med hela Max Martins diskografi: https://open.spotify.com/user/1236763512/playlist/1qlOwuTZAMlM4s2ZSFHkjy

Polar Music Prize har också gjort spellistor. Samtliga finns här https://open.spotify.com/user/1133728528

Lars Nylin/Christel Valsinger