8 februari 2016

EXPORT Svensk folkmusik möter Nordamerikansk genom SweFolk

Satsningen på svenska artister och låtskrivare inom folkmusik i Nordamerika, Swefolk, är just nu aktuell med flera arrangemang. Dels med deltagare på ett låtskrivarläger i Austin, dels med närvaro på den kommande folkmusikfestivalen Folk Alliance International.

Syftet med Swefolk är att underlätta för svenska folkmusik-artister att etablera sig på den Nordamerikanska marknaden och det är den breda, amerikanska definitionen av folkmusik som åsyftas, som innefattar såväl traditionell folkmusik som Bluegrass, singer/songwriter och Americana.

Just nu pågår SweFolk Tour in the US, en turné med en svensk artist, i år gruppen ODE. Turnén avslutas på Folk Alliance International den 21 februari, en stor folkmusikfestival där den den svenska närvaron kommer att vara hög med showcase, svensk scen, workshops, paneler och monter.

Folk Alliance International föregås av ett låtskrivarläger på The House of Songs i Austin, den 9-16 februari, med artister från Sverige, USA, Kanada, Danmark, och Wales. Låtarna som skapas där kommer att framföras på festivalen.

Senare i år arrangeras även Swefolk in the Round Tour, en turné i Sverige med både svenska och amerikanska artister. Ett koncept där artister turas om att spela och inte sällan deltar i varandras låtar.

Samtliga arrangemang är årligen återkommande.

SweFolk har initierats och drivs av Tom Levin i samarbete med ett flertal parter, däribland Export Music Sweden, STIM’s Promotionsnämnd, Live at Heart och MTA Production.

Christel Valsinger