7 februari 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 5 Zayn utmanar Walker

För sjätte veckan i följd är Alan Walkers Faded [Ny Musikk/Sony] etta på den svenska singellistan. Norrmannen står upp mot de senaste veckornas klättare Jason Blue, men nu kommer Zayn starkt som nykomling . På albumlistan återkommer Justin Bieber till tätplatsen med Purpose [Def Jam/Universal]. 

Norrmannen Alan Walker sitter stadigt på singeltronen. De senaste veckornas klättrare Jonas Blue feat Dakota Fast Car [Jonas Blue/Universal] lyckas inte heller den peta ned Walkers Faded. Fast Car hade gått från 23 till 13, 6, 3 och 2 när den nu faller till plats 3.

Men Alan Walker (som förra veckan kallades Wilder här, beklagar) ska nog  inte sitta helt lugn. Efter att ha toppat de svenska Spotifylistorna under veckan trodde nog många att Zayns första solosingel Pillowtalk [Syco/RCA/Sony] skulle gå rakt in i topp även på singellistan. Men det blev till sist start på plats 2 för den förre One Direction-medlemmen.

Mike Posner hade efter 17 veckor på listan fått ny fart med I Took A Pill On Ibiza [Island/Universal]. Men nu blir det åter nedåt, låten faller från 8 till 10.

Den populäraste svenska låten just nu, Otto Knows (feat Lindsey Stirling & Alex Aris) med Dying For You [Disconap/Warner], fortsätter däremot uppåt. De senaste tre veckorna har den gått från 25 till 10 och nu 7, det är lika med Otto Knows tidigare bästa svenska listplacering (för Next To Me förra året).

Veckans klättrare är hårdrockgruppen Disturbeds version av The Sound Of Silence [Warner/Warner], som går från 82 till 53.

Intressanta nyheter: The Fooo Conspiracy med My Girl [Artist House/Ten/Sony] på plats 58, Daya med Hide Away [Artbeatz/Sony] som nummer 63, Christopher feat Madcon med Limousine [Warner/Warner] som 69 och Ghost – förra veckan Heatseeker-etta – med He Is [Reaktor/Universal] som 82.

Denna veckas etta på Heatseekerlistan är Little Jinder. Hennes Super8 [Telegram/Warner] har legat högt på denna ”bubblarlista” sedan den kom. Nästa vecka kommer kanske domen om den tar sig in på topp 100 eller ej?

Albumlistans topp 10 har två nyheter. Dream Theater går in som 3 med The Astonishing [Roadrunner/Warner], Avantasia är ny nummer 7 med Ghostlights [Nuclear Blast/Sony].

Förra veckans etta på albumlistan, David Bowies Blackstar [Columbia/Sony], faller till 4. Den toppar däremot fortsatt vinyllistan, nu med föregångaren The Next Day [Columbia/Sony] på plats 2.

Samlingslistan har för tionde veckan i följd som etta Så mycket bättre – säsong 6 [Metronome/Warner] även Så mycket bättre-dominanten Miriam Bryant går fortsatt starkt på olika listor. Albumet ligger nu tvåa nedan hon har fyra av de tio topplåtarna på Svenskt-listan.

Lars Nylin