5 februari 2016

MUSIKBOLAG Warner och Sony lovar dela aktievinster

Under en telefonkonferens på torsdagen gav Warner Music Groups VD Stephen Cooper beskedet att eventuell vinst för bolaget vid framtida försäljning av streamingaktier kommer att delas med bolagets artister. Senare kom Sony Music med samma besked.

Faktumet att de stora skivbolagen äger aktier i de stora streamingtjänsterna , i Europa primärt Spotify och Deezer, har stundtals varit ett kontroversiellt faktum när artisternas del av den växande streamingkakan diskuterats. Några artister – som Taylor Swift, Adele och Coldplay – har valt att  helt eller delvis inte finnas på streamingtjänsterna.

Nu har två av majorbolagen alltså kommit med beskedet att hypotetiska framtida intäkter vid försäljning av de aktier man får om tjänsterna börsintroduceras kommer att delas med respektive bolags artister.

“Om vi genom en försäljning av våra andelar skulle få loss likvider, så kommer vi att dela intäkterna med våra artister” sa Warners VD Stephen Cooper bland anat under konferensen.

”Våra artister är livsnerven i bolaget och de är och förblir vår prioritet. Vi vill säkerställa att vi tjänar dem på bästa möjliga sätt”, kommenterar Warner Music Swedens VD Jonas Siljemark.

Lars Nylin

Mer om beskeden på länken:

http://musically.com/2016/02/05/wmg-and-sony-to-share-spotify-windfall-with-artists/

Kommentar i Musicbusinessworldwide:

http://www.musicbusinessworldwide.com/sony-and-warners-equity-cash-giveaways-say-everything-about-artist-power-in-2016/