Nyheter 5 februari 2016

ARTIST Zara Larsson firar 20 veckor på Englandslistan

Zara Larsson och MNEK-duetten Never Forget You ligger fortfarande på topp 20 i England och firar nu 20 veckor på listan. Det gör den till en av långkörarna ihop med exempelvis Shawn Mendez Stitches och Justin Biebers What Do You Mean.

Som bäst har den varit femma på Englandslistan och på genrelistan UK Dance har den varit etta. Samtidigt klättrar Never Forget You på danslistorna i USA. Just nu är den tolva på Billboard Hot Dance/electronic songs.

Att Never Forget You har legat 20 veckor på Englandslistan är fantastiskt, tycker Eric Hasselqvist på musikbolaget TEN som jobbar med Zara. Men han menar att det också visar hur mycket långsammare listorna blivit i dagens streamingvärld.

– Omsättningen har minskat, och stora hits ligger kvar väldigt länge på listorna. Man kanske kan fråga sig om det är bra eller dåligt för branschen? Det blir en polarisering mellan ett ganska litet antal stora hits och resten av singlarna. Men bra för Zara såklart!

Zara Larssons resa över internationella topplistor är ett mönster han tycker sig känna igen.

– Det är detsamma som när svenska artister lyckats förr. Ace Of Base, Dr Alban och Rednex med flera började, utan att jag drar några artistiska paralleller här, på exakt samma sätt. En låt blir först en hit i Sverige, sprider sig i Skandinavien och sen tillkommer Holland och andra länder successivt.

Under tiden börjar en ny låt hända i Skandinavien, och blir sen en hit i Europa via nåt annat land. Sen kommer en tredje singel som börjar på samma sätt men kanske sprider sig via ytterligare i något annat land i Europa. Plötsligt är två-tre singlar igång samtidigt, och växlar i popularitet mellan länderna.

– Uncover blev ju en hit i Sverige för tre år sen, och har sen över tiden gått bra i många länder, särskilt Frankrike, och är fortfarande på uppgång på flera marknader. Under tiden har Lush Life och Never Forget You blivit hits ute i världen via olika länder.

Lush Life har legat topp 3 på singellistorna i Israel, Schweiz, Polen och Belgien. Nu klättrar även i den i England och Enligt Eric Hasselqvist i en snabbare takt än Never Forget You. För närvarande är den nr 27. I USA ligger den bara 14 placeringar utanför Hot 100.

– Lush Life är konsumentdriven i USA via streaming, medan Never Forget You  bygger upp på ett mer traditionellt sätt. Det blir spännande att se hur det går!

Uppdaterat 8/2: Never Forget You är denna vecka nr 21 på Englandslistan medan Lush Life går från plats 27 till 19.

Christel Valsinger