1 februari 2016

DIGITALT notiser

Nyheter om bland annat Believe, Pandora, Amazons Prime Stations, vilka som kan höra Rihannas nya album och om Spotifys eventuella lansering i Japan.
Den digitala distributören Believe Digital meddelar att man nu öppnar ett norskt kontor, i samarbete med norska Indie Distribution. Thorsten Freese, General Manager på Believe Digital, säger: ”Vi jobbar hela tiden för att förverkliga vår vision om en multinationell verksamhet och skapa värden för den oberoende sektorn. Partnerskapet med Indie Distribution är ett steg i den riktningen, vi är nu rustade för att kunna erbjuda våra försklassiga tjänster till ett brett spektrum av skibolag och artister i Norge.” Believe Digital finns representerade i totalt 30 länder.
Pandora siktar på att relanseras i Storbritannien under 2016. I början av Pandoras historia fanns tjänsten tillgänglig globalt, även i Sverige, men när rättighetshavare började höra av sig och kräva licenser insåg Pandora att de inte hade resurser och möjlighet att klarera rättigheter worldwide. Istället valde tjänsten att fokusera på USA, något man fortsatt med ända till idag. Nu verkar det dock som om man återigen vill att tjänsten ska finnas tillgänglig i fler länder.
Amazon har lanserat Prime Stations (som en del av Prime Music) i USA, Japan, Storbritannien och Tyskland. d.v.s. de fyra största musikmarknaderna i världen. Prime Stations skulle kunna sägas vara en kopia av Pandoras funktionalitet, i kombination med de ”radio”-varianter som erbjuds hos olika streamingtjänster.
Sedan 2014 har många gått och väntat på att Spotify ska lanseras i Japan. Utåt sett verkar det inte ha hänt så mycket, men nu anställer Spotify ny personal till sitt kontor i Tokyo. Positioner för såväl controller som marknadschef ligger ute tillsammans med många andra arbetsroller. Kanske är en lansering i Japan därmed på gång? Tidigare i höstas signalerades att en lansering i Indonesien också är nära förestående. Indonesien har 250 miljoner invånare, Japan 130 miljoner.
Rihanna var en av världsartisterna som förra våren presenterade nylanseringen av Tidal. Förra veckan släppte Rihanna albumet Anti, ett album som endast kommer finnas tillgängligt för Tidals prenumeranter, åtminstone till en början. Hur länge musiken kommer finnas exklusivt på Tidal har inte meddelats.
iHeartRadio växer så det knakar i USA. Nyligen meddelade tjänsten att man har 80 miljoner registrerade användare. Appen har blivit nedladdad 850 miljoner gånger sedan starten för fem år sedan. iHeartRadio en konkurrent till Pandora, som idag har 250 miljoner registrerade användare. iHeartRadio har 24 miljoner låtar från 830 000 artister i sina olika kanaler.
Stream Your Dream, www.streamyourdream.se, är en ny verksamhet som erbjuder att mot betalning öka antalet strömmar på Spotify för en viss låt. 10 000 strömmar kostar 100 euro och 1 miljon strömmar kostar 4 000 euro. Hur ökningen av antalet strömmar går till i detalj, beskrivs inte. I sin annons på Blocket skriver man: ”Vi vet hur svårt det kan vara för en artist att bygga upp en fan base och maximera sin exponering mot sin potentiella publik och de stora skivbolagen. Därför har vi skapat Stream Your Dream, där du kan marknadsföra din musik på Spotify och samtidigt tjäna pengar! Detta kan vara ett bra sätt att få igång din karriär!”
Lästips: Spotify Just Parked Its Tanks On YouTube’s Lawn: Video Goes Live In iOS, Android Apps and more. Mark Mulligan skriver om Spotifys lansering av video i appen. http://www.hypebot.com/hypebot/2016/01/spotify-just-parked-its-tanks-on-youtubes-lawn-video-goes-live-in-ios-android-apps.html
Daniel Johansson