28 januari 2016

DIGITALT Pensionsjättar in i Spotify?

Spotify är ute på en finansieringsrunda som företaget hoppas ska ge drygt 4 miljarder. Enligt Svenska Dagbladet finns svenska pensionsjättar och möjligen även Wallenbergfamiljen bland de som träffar Spotify i nästa vecka.

När Spotify en gång startade fick tjänsten kalla handen av svenska giganter som Stenbäcksfären och Wallenbergs. Åtta år senare träffar Spotify tillsammans med sina rådgivare Goldman Sachs ett antal potentiella svenska ägare av dignitet, detta under möten på Nordea i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet.

– Om Sverige kan ta fram några globalt snabbväxande teknikbolag vore det dumt av oss att inte vara med, säger en person med insyn i processen till tidningen.

Bland de som visat intresse finns, fortfarande enligt SvD, pensionsfonderna AMF, Alecta och en av AP-fonderna. Wallenbergs ska också finnas med i bilden.

Spotify har i dagsläget tre svenska investerare: riskkapitalbolagen Northzone och Creandum samt Telia Sonera. Störst svensk ägare är Northzone som äger 10 procent av bolaget.

Lars Nylin