26 januari 2016

MUSIKBOLAG/MARKNADSANDELAR v 3 Universal i stadig ledning

Universal har kopplat greppet på andelarna. Men duellen Sony vs Warner om andraplatserna fortsätter med Playground som uppstickare.

Universal Music har även vecka tre ett stadigt grepp om samtliga de ”tårtbitar” som berör musikbolagen/skivbolagen. På Topp 100 kompletteras listdominanten Justin Bieber av uppstickare som Jonas Blue och svenska GMX/Jockiboi och tar Universal till 38,2%. Sony med bland annat listettan Alan Walker landar på 30 medan Warner har 28,4. Därifrån är det ett rejält hopp till Playground med 3,1%, i princip baserat i Adele.

Även albumlistans Topp 60 domineras av Universal, faktiskt än mer markant – 38,3% mot Warners 29,2 – inklusive att Justin Bieber återigen är etta med Purpose. Sony har 23,1  % medan Playground har 8,8. Dessa står för hela Topp 60 förutom att Border Music smyger in 0,61%.

Den mest intressanta duellen på sistone finns om andraplatsen på Radio Monitor. Där ligger nu Sony knappt före Warner – 26,8 % mot 25,9 % – medan Universal når 35,8 %. XL (Adele) har 5,8 % medan indieuppstickaren Music Box når 2,74%.

Lars Nylin