26 januari 2016

FÖRLAG/MARKNADSANDELAR v3 Sony/ATV fortsatt starka

Inget annat förlag utmanar på allvar Sony/ATV om störst antal marknadsandelar denna veckan. Men både Universal Music Publishing och Warner Chappel ökar sina andelar.

Sony/ATV ligger stadigt i topp med lika många marknadsandelar som förra veckan – 21,4% – men Universal Music Publishing minskar klyftan till konkurrenten med 2,6% och har nu 17,4% av den totala kakan. En av anledningarna är G-Eazy & Bebe Rexhas Me, Myself and I (Christie, Gillum, Rexha, Barnes, Kelleher, Kohn) som fortsätter att klättra på Topplistan och nu ligger på en sjätteplats. Där är Universal Music ensamma rättighetsinnehavare.

Ökar gör också Warner Chappell, som har tagit en större andel av marknadsandelarna för varje vecka hittills i år. Warner Chappell är en av rättighetsinnehavarna till topplisteettan Faded med Alan Walker (Walker, Borgen, Froen, Greve)och Justin Biebers långkörare Sorry (Moore, Tranter, Michaels, Bieber) men har också ett par snabba klättrare längre ner på listan. Twentyone Pilots Stressed Out (Joseph) gick från plats 57 till 31 denna veckan och en fjärdeplats i USA antyder att den kan komma att fortsätta uppåt. Selena Gomez Hands To Myself rusar också uppåt med en sträcka från plats 33 till 22. På den senare delar Warner Chappell rättigheterna med Kobalt och Reverb Music. Vad det kan göra med Warner Chappells marknadsandelar får vi ser de närmsta veckorna.

På topplistan finns denna veckan 21 låtar med svenska artister, men antalet låtar med svenska låtskrivare är större. 30 låtar är helt eller delvis skrivna helt eller delvis av svenska upphovspersoner.

Topplistan med förlag: http://www.musikindustrin.se/topplistor/topp-100-singel/

Marknadsandelar förlag: http://www.musikindustrin.se/marknadsandelar/forlag-topp-100-singel/

Christel Valsinger