25 januari 2016

PRIS Lars Winnerbäck delar ut kulturstipendium

Lars Winnerbäck har startat en stiftelse och kommer att dela ut ett årligt stipendium till någon eller några som berikat Linköpings kulturliv. Förutom en summa på 100 000 kronor får stipendiaten ett pris – Nyponet.

Namnet Nyponet kommer från en av Lars Winnerbäcks egna låtar om uppväxtstaden Linköping, Söndermarken: ”Och nyponbuskar, nyponbuskar/hela vägen nyponbuskar/ser jag när jag blundar/och nånstans där/så blev jag den jag är nu”.

– Min önskan med priset är framförallt att rikta lite extra uppmärksamhet på någon eller några eldsjälar som helt enkelt berikar Linköping inom det egentligen väldigt vida begreppet kultur. Förhoppningen är att det kan inspirera till fler bra initiativ, säger Lars Winnerbäck i ett pressmeddelande

Stipendiaten utses av Winnerbäck tillsammans med en styrelse. I den ingår bland annat musikjournalisten Jan Gradvall, Emma Högström, projektledare för musik och evenemang på Linköping Konsert och Kongress, samt MI:s Christel Valsinger.

Det första Nyponet delas ut den 21 mars på Konsert & Kongress i Linköping.

Lars Nylin