23 januari 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 3 Blågula utmanare

GMX/Jockiboi och Otto Knows är starka svenska nyheter på singellistan. Men kvar i topp för femte veckan är Alan Walkers Faded [Ny Musikk/Sony]. På albumlistan återvänder Justin Bieber till tronen med Purpose [Def Jam/Universal].

Förra veckan var David Bowies. Och ikonen syns även denna vecka. Högst av hans låtar finns nu Life On Mars? [Parlophone UK/Warner] som nummer 50. Hans sista album Blackstar [Columbia/Sony] är nummer 2 på albumlistan, ligger högst på vinyllistan, och dessutom toppas DVD-listan nu av The Best Of David Bowie [Parlophone UK/Warner Music].

Men trots detta går det ändå att påstå att Sverigetopplistan nu fullt ut är tillbaka till det ”normala” efter några veckor färgad av jullåtar och fenomensituationer, som Bowies bortgång.

På singellistan klättrar Jonas Blue feat Dakota vidare med sin version av Tracy Chapmans Fast Car [Jonas Blue/Universal]. Den har gått från 23 till 13, 6 och nu plats 3, med bara Justin Biebers Love Yourself [Def Jam/Universal] och Alan Walker kvar att passera.

Även G-Eazy & Bebe Rexha fortsätter att klättra  starkt. Me Myself & I [RCA/Sony] klättrar från nykomling som 48 till 20, förra veckans 10 och nu plats 6.

Listans mest spännande inslag är annars två starka svenska nyheter. GMX & Jockiboi går in som 16 med #fml [Ninetone/Universal] och Otto Knows (feat. Lindsey Stirling & Alex Aris) med Dying For You [Disconap/Warner]. För GMX & Jockiboi är det den bästa listplaceringen hittills, Otto Knows nådde förra våren som bäst plats 7 med Next To Me.

Två potentiella utmanare underifrån är Ruth B som går från 40 till 20 med Lost Boy [Columbia/Sony] respektive Shawn Mendes & Camilla Cabelo som klättrar från 67 til 36 med I Know What You Did Last Summer [Island/Universal].

Heatseekerlistan har en ny nummer 1 i Marcus & Martinus feat Katastrofe i Elektrisk [RCA/Sony] och 2 i Little Jinders Super 8 [Telegram/Warner].

Little Jinder är också starkaste nykomling på albumlistan när Allting suger [Telegram/Warner] går in som 16.

Att notera på en annars lugn albumlista: Adeles 21 [XL/Playground] är nu nummer 12 efter 146 veckor på listan.

Samlingslistan är sig också lik. Sju Så mycket bättre-titlar fortsatt i topp med Så mycket bättre – säsong 6 [Metronome/Warner] som etta (och totalt 14).

Lars Nylin