21 januari 2016

LIVE Årets arrangörer korades på Sweden Live 2016

Säkerhet, värdskap och upplevelser var röda trådar när den svenska livemusikbranschen samlades på Sweden Live i Malmö. Under två dagar med montermässa, föresläsningar, showcase, möten och mingel möttes 800 arrangörer, bokningsbolag och leverantörer. Det innebär nytt rekord för konferensen som genomförs för sjätte året i rad. Dessutom delades arrangörtspriset Liveapan ut med Gunnar Lagerman (bilden) som en av pristagarna.

Sweden Lives stora showcase på onsdagen inleddes med prisutdelningen av Liveapan. Ett arrangörspris instiftat av Sweden Live i samarbete med Livemusik Sverige.

– Förra året när vi introducerade priset belönades bland andra Håkan Hellströms Ullevikonsert. Det svänger minst lika bra om livemusiken i år så juryarbetet är ett privilegium, säger Joppe Pihlgren som är ansvarig för Livemusik Sverige och jurymedlem.

Årets främsta arrangörer korades i kategorierna Årets Arrangör, Årets Venue, Årets Arrangemang, Årets Nyskapare, Hederspriset, samt ett Specialpris. Läs mer om årets vinnare här nedan!

ÅRETS ARRANGÖR: Welcome Uppsala, Uppsala

Mottagare: Jonas Curling, Sandra Kalnins och Magnus Lundin.

”Jag är stolt och rörd. Priset betyder otroligt mycket. Vi har jobbat hårt för det här. Säkerhet, service och kvalitet i upplevelsen kommer att vara det avgörande för vår industri i framtiden.” säger Jonas Curling, VD på Welcome Uppsala.

Juryns motivering:

”Årets arrangör verkar i Uppsala, där konsertscenen numera växer snabbare än staden själv. Bolaget har under några få år etablerat ett helhetsutbud på årsbasis i staden över hela skalan av spelställen. Dessutom uppmärksammar vi expansionen även utanför den egna regionen, och att Uppsala kort tid fått alltfler konsertbesök av internationella artister, där fler och fler världsstjärnor hittar till Uppland. För en enastående initiativförmåga hos Jonas Curling och hans team, utser Sweden Live 2016 genom en enhällig jury ”Årets Arrangör”: Welcome Uppsala.” 

ÅRETS VENUE: Liseberg, Göteborg  

Mottagare: Per Alexanderson, Åsa Bilén, Hella Colett, Teresa Parbring, Johan Gummesson och Eja Bukowinska.

”Det är med glädje och stolhet vi tar emot detta fina pris som årets venue. Liseberg vinner årligen priser för sina attraktioner och miljö, men att bli årets venue slår högt mot bakgrund av den hårda konkurrensen i Sverige.” hälsar den mycket nöjda Underhållningschefen Per Alexanderson.

Juryns motivering:

”Pristagaren är år efter år i topp bland Sveriges mest besökta resmål. Men att i en tid, det decennium vi lever i, i denna stora evenemangsstad som formligen exploderat i musikarrangemang och i den knivskarpa konkurrens som råder, så tydligt förstärka sin position som musikscen är en prestation av det team som genom hårt arbete lyckats med bedriften. Med en förhoppning om ett ännu bättre 2016 vill en enig jury genom LiveApan för ”Årets Venue” 2015 visa sin uppskattning för: Liseberg, Göteborg.”
ÅRETS ARRANGEMANG: Storsjöyran, Östersund  

Mottagare: Andréa Wiktorsson, Lars Sillrén och Sofi Sillrén.

”Det här priset är det finaste en svensk arrangör kan få, så vi är givetvis oerhört glada och stolta.” säger Storsjöyrans VD Andréa Wiktorsson.

Juryns motivering:

”Med en klar och konsekvent regional identitet har denna anrika festival inte bara överlevt, utan också utvecklats och vuxit. Det har man gjort genom en enastående innovativ förmåga, och genom en utmärkt balans mellan å ena sidan traditionen och å andra sidan omvärldens snabba trendväxlingar.För sitt arrangemang 2015, ett av de främsta i festivalens historia, tilldelas LiveApan för ”Årets Arrangemang”: Storsjöyran, Östersund.” 

ÅRETS NYSKAPARE: Paraply Produktion, Karlskrona  

Mottagare: Robin Åkerman, Malin Törnquist, Stefan Andersson och Sara Kroon.

”Vi är stolta, överraskade och glada för att få ta emot pris som ”Årets nyskapare”. Med enorm kärlek till musik och en vision om att skapa starka upplevelser och minnesvärda mötesplatser försöker vi alltid tänka nytt, utmana och samverka över gränserna. Det här priset ger oss ännu mer kraft att utveckla både oss själva samt de evenemang och projekt vi jobbar med. ”  säger Robin Åkerman, projektledare på Paraply Produktion.

Juryns motivering:

”Den värdige vinnaren i den kategori som belönar nyskapande, verkar i Sveriges allra sydostligaste hörn. Företaget har på ett helt nytt och unikt sätt lyckats hitta metoder att under ett och samma tak samla idérikedom, kunskap och kompetens inom livemusik, marknadsföring, destinationsutveckling, samt eventtjänster som efterfrågas av näringslivet. Bolaget utstrålar en modern kombination av det folkliga och ”cutting edge”. 
Om vart och ett av Sveriges 21 län hade nyskapare av den här kalibern, skulle den levande musiken må ännu mycket, mycket bättre än den gör idag. Ett stort grattis till ”Årets Nyskapare”: Paraply Produktion, Karlskrona.” 

HEDERSPRISET: Gunnar Lagerman  

Mottagare: Gunnar Lagerman

”Det känns som när man får en headliner bekräftad!” Gunnar Lagerman

Juryns motivering:

”1986 startades Hultsfredsfestivalen av fyra eldsjälar från föreningen. Det är en av dessa vi idag vill hedra med årets hederspris. Under sin gärning har pristagaren även hunnit med att under några år driva Stockholm Jazz Festival, och inte minst, i nutid tagit initiativet att starta en festival på ett fält utanför Norrköping – 2013 startade han Bråvallafestivalen tillsammans med tyska Scorpio. För att under en lång tid så aktivt bidragit till att skapa betydande livescener i vårt land ges ”Hederspriset” till: Gunnar Lagerman.” 

SPECIALPRISET: Hela Sverige skramlar  

Mottagare: Lovisa Delehag, Sophie Henningson, Malin Larsson och Mikael Tillman.

”Vi är oerhört stolta över att vara verksamma i en bransch som tydligt tar ställning för medmänsklighet. När bolagen går ihop på detta sätt så kan vi skapa fantastiska saker, det har vi bevisat. Förutom att ta lärdom av varandra kan vi på ett gränslöst sätt göra skillnad för människor på flykt. Vi är så tacksamma för det här priset, som är ännu en påminnelse om alla de storslagna och viktiga saker vi kan uppnå när vi gör det tillsammans.”

Juryns motivering:

”En unik händelse där pristagarna på rekordtid lyckades mobilisera hela musikbranschen till en ovärderligt hjälpinsats. 
På egen tid och utan egen vinning lyckades man få inte bara få landets artistelit att ställa upp, utan även arena, crew, produktionsbolag, leverantörer och en hel TVproduktion medverka till att en stor summa pengar samlades in till människor på flykt. Liveapans ”Specialpris” 2015 går till ”Hela Sverige skramlar” och initiativtagarna Lovisa Delehag, Sophie Henningson, Malin Larsson och Mikael Tillman.” 

Sweden Live arrangeras av Blixten & Co, Headstomp, Lifeline, Live Nation, Luger, MTA, United Stage, 2Entertain och Livemusik Sverige.  

Lars Nylin