21 januari 2016

FÖRLAG Ny statistik: Avicii den mest populära låtskrivaren 2015

När branschorganisationen Musikförläggarna för första gången sammanfattar vilka låtskrivare som ligger bakom de mest spelade och köpta låtarna i Sverige är det låtskrivaren, producenten och artisten Tim ”Avicii” Bergling (Sony/ATV Music Publishing Scandinavia) som toppar listan. Av de 100 mest populära låtarna i Sverige 2015 låg Avicii bakom inte mindre än sex stycken. På andra plats hittar vi låtskrivarna Salem Al Fakir och Vincent Pontare (Universal Music Publishing) med fyra låtar.

Häromdagen presenterade Musikindustrin hur Topp 100 fördelar sig mellan skivbolagen. Nu kommer fakta om hur det ser ut låtskrivar- och förlagsmässigt. I topp: Avicii.

– Det är såklart det bästa som finns för en musiker att låtarna uppskattas så att de spelas mycket. Det ger både uppmuntran och bekräftelse till att fortsätta och att anstränga sig ännu mer, säger Tim ”Avicii”Bergling.

Gemensamt för i stort sett alla låtskrivare på listan är att de skriver sin musik ihop med andra (så kallade ”co-writes”) – något som snarare är en regel än ett undantag i dagens musikskapande, i synnerhet när det gäller musiken på topplistorna. Enligt en undersökning som nyligen presenterades av Music Business Worldwide så var det förra året endast två av trettio av världens största låtar som var skrivna av enskilda personer. I Sverige ser vi ett liknande mönster, förra året skrevs till exempel 93 av de 100 mest populära låtarna i samarbete mellan olika låtskrivare.

På frågan om det är viktigt att skriva tillsammans med andra idag svarar Avicii i ett pressmeddelande:

– Ja, absolut. Det roligaste för mig är att jag får skriva med dels andra artister jag ser upp till, men även musiker och låtskrivare från andra genrer som inte alltid vore väntade samarbeten. Det blir extra spännande att se vad man får till.

Topp 5 svenska låtskrivare (baserat på antal låtar och placering):

Tim ”Avicii” Bergling (Sony/ATV Music Publishing Scandinavia)

Låtar: Avicii – Waiting For Love, Avicii – The Nights, Avicii – Gonna Love Ya, Avicii – For A Better Day, Avicii – Broken Arrows, Wyclef Jean feat. Avicii – Divine Sorrow

Salem Al Fakir och Vincent Pontare (Universal Music Publishing)

Låtar: Avicii – Waiting For Love, Axwell/\Ingrosso – Sun Is Shining, Axwell/\Ingrosso – On My Way, Wyclef Jean feat. Avicii – Divine Sorrow

Tove ”Tove Lo” Nilsson (Wolf Cousins/Warner/Chappell Music Scandinavia)

Låtar: Tove Lo – Talking Body, Tove Lo – Habits (Stay High), Alesso feat. Tove Lo – Heroes (We Could Be), Ellie Goulding – Love Me Like You Do

Martin ”Max Martin” Sandberg (MXM/Kobalt Music)

Låtar: Ellie Goulding – Love Me Like You Do, The Weeknd – Can’t Feel My Face, Adam Lambert – Ghost Town

Anton Malmberg Hård af Segerstad (BMG Scandinavia)

Låtar: Måns Zelmerlöw – Heroes, Samir & Viktor – Groupie, Samir & Viktor – Saxofuckingfon

Listan bygger på statistik från Sverigetopplistan. Se hela listan här: www.musikforlaggarna.se