16 januari 2016

SVERIGETOPPLISTAN v 2 Bowies starka avsked

David Bowie får en postum albumetta med Blackstar [Columbia/Sony] och Bowies bortgång märks på fler listor. Landets populäraste låt är fortsatt Alan Walkers är fortsatt Faded [Ny Musikk/Sony].

När David Bowie gick bort förra veckan var detta mer än 45 år efter att britten för första gången förekom på en svensk lista. Det var 1969 som singeln Space Oddity gjorde en kort visit på dåvarande listan, två år senare låg albumet Hunky Dory en vecka på listan. Det tog dock till efter att dagens Sverigetopplistan startat (1975) innan Bowie regelbundet placerade sig topp 10 i Sverige. Genombrottet listmässigt kom med ”Berlin-sviten” i slutet av 1970-talet, nummer ett blev han första gången 1983 med Let’s Dance.

I modern tid har Bowie ständigt nått bra listplaceringar med sina album. Hans förra, The Next Day från 2013, nådde plats ett. Och detsamma blir det nu postumt för Blackstar. Även i övrigt märks hans bortgång på de svenska listorna. Blackstar toppar även vinyllistan. Han har totalt fem albumtitlar på topp 60 – högst av de gamla ligger Hunky Dory [Parlophone UK/Warner] på plats 16 och på singellistans topp 100 är hela 11 från Bowie. Högst placerar sig klassikern ”Heroes” [Parlophone UK/Warner] som nummer 37. Högst av spåren från Blackstar ligger Lazarus [Columbia/Sony] på plats 42 – låten som nu tolkas som Bowies avskedstext.

På singellistan är de intressantaste rörelserna i övrigt fortsatta klättringar från förra veckan.  Jonas Blue feat Dakota har gått från 23 till 13 och nu plats 6 med Fast Car [Jonas Blue/Universal]. Även G-Eazy & Bebe Rexha fortsätter att utmana då Me Myself & I [RCA/Sony] klättrar från nykomling som 48 till 20 och nu plats 10. Chainsmokers feat Rozes återvände för två veckor sedan med Focus [Republic/Universal] till plats 34, gick vidare till 25 och hamnar nu som nummer 17.

En långsammare rörelse uppåt gör DJ-giganten David Guetta som featuring Sia och Fetty Wap efter tio veckor nu nått plats 22 med Bang My Head [Parlophone/Warner]. På plats 75 är den kommande Grammis-värden Petter nykomling featuring Daniel Adams Ray med Pris på mitt huvud [Baba/Sony].

Heatseeker-listan gör Sia sin andra spännande liströrelse för veckan när Reaper [Monkey Puzzle Records/RCA/Sony] placerar sig som etta. Längre ner på Heatseeker finns fem ytterligare Bowie-titlar.

Övrigt att notera: Miriam Bryant har fortfarande sex av de 20 mest spelade svenska låtarna, med Allt jag behöver [Stereoscope/Warner] som nummer ett. PÅ samlingslistan toppar fortsatt Så mycket bättre – säsong 6 [Metronome/Warner] som på totala albumlistan ligger som nummer 6.

Lars Nylin