11 januari 2016

Musiksverige sörjer David Bowie

Beskedet om David Bowies död, som kommer bara några dagar efter att nya albumet Blackstar släppts, har chockat många. Under dagen har både fans och musikbransch uttryckt sin sorg över hans bortgång och hyllat hans normbrytande insatser inom musik och film.

MI har samlat några av reaktionerna och hyllningarna som uttryckts i media.

”Bowie var störst, först, bäst och vackrast. Oavsett kön, smak och sexuell läggning är han en av 1900-talets vackraste människor.”
Andres Lokko i SvD

”Kombination av post-pop, sångare, shaman, tänkare. Inslagen i nördig teknologi och gayvärldens klubbkultur. Alltid i total kontroll. #Bowie”
Ametist Azordegan ‏på Twitter

”Ingen artist har betytt lika mycket som honom. Ingen artist har förnyat sig lika många gånger och återuppstått i olika skepnader.”
Jan Gradvall i Ekot i Sveriges Radio P1.

”En av historiens största artister har gått ur tiden. Vila i frid David Bowie”.
Malena Ernman på Twitter.

”I have no words to express my sadness. The loss of my musical hero, my superhuman. This is a day of grief. R.i.p”
Aino Jawo, Icona Pop på Twitter

”Så var den då oundvikligen här. Den hemskaste dagen. En värld utan David Bowie är en mycket sämre värld. Han var bäst av alla någonsin.”
Magnus Carlsson på Facebook.

”Han är en av vår tids största rockartister någonsin, jag tänker på honom som jämställd med John Lennon. Han hade en förmåga att tolka inte bara en 20-årings liv utan också en vuxen människas liv, särskilt på senaste skivan ”Black star”. Under hela sitt liv som musiker har han fortsatt att berätta saker om oss och vår samtid.”
Thomas Johansson, Live Nation till DN. Thomas Johansson har jobbat med David Bowie sedan 1983 med konserterna på Ullevi och senare på Eriksbergsvarvet, Cirkus och Globen.

”Can’t find words to describe this, few others has meant more to music than you did. Rest in peace David Bowie, you were truly out of this world.”
Skivbolaget Woah Dad! på Facebook.

/…/”Och det var precis det som David Bowie gjorde. Öppnade dörrar, gläntade till nya världar och upplevelser. Inte minst till nya identiteter. Han visade att man kan vara precis vem man vill, att alla möjligheter ligger vidöppna. Det är en bedrift som saknar motstycke i populärkulturhistorien.”
Ika Johannesson på SVT Kultur

”In July you told me that you were ill. We never directly touched upon it again (apart from when you made morbid jokes). It, obviously, coloured our talks on work like a nebulous and devious undercurrent but I wasn’t capable of taking it in, so I embraced it all as a note on mortality, a nod on aftermaths,a comment on the concept of legacy. What else could one do?

Last night I dreamt that I bumped into you outside some dank building in deep Brooklyn. ’I thought you were dead!?’ I blurted out. ’Who told you so?’ you said with your infectious smile. ’The world’. The world told me so!’ You smiled even wider. ’Screw you world!’ I bellowed, and we laughed; you bigger than me.

Well, screw you world.”
Johan Renck på Instagram. Renck regisserade videornatill  Lazarus och Blackstar på det nysläppta albumet.

”David Bowie var väl i princip den enda jag hade när jag var en mobbad tonåring i Gävle. Jag kände när jag lyssnade på honom att han förstod hur det kändes på något sätt. Han var som ett soundtrack för hela ens tonårsliv. Jag kommer att minnas hans änglalika röst som kan skära igenom allt och värma upp det mest frusna hjärta. Han var artisten som gjorde det okej att få vara annorlunda.”
Thomas Di Leva i Aftonbladet

”Han har funnits med mig hela livet och påverkat på alla möjliga sätt i text och uttryck. En stor influens. En av de största och mest inflytelserika personerna i rockhistorien. Jag tackar och bugar bara.”
Ebbot Lundberg i Aftonbladet

 Christel Valsinger/Lars Nylin

Foto: Jimmy King