8 januari 2016

4 SNABBA Peter Smidt/Eurosonic

I år fyller holländska Eurosonic/Noorderslag i Groningen 30 år. MI har pratat med grundaren Peter Smidt om hur Europas viktigaste showcasefestival firar.

Hur kommer jubileet att firas?

– Eftersom vi är ett evenemang som bygger på jakt efter ny talang fokuserar vi på framtiden istället för att titta bakåt. Vi har en logga som säger ”30 years young” och presenterar de bästa nya akterna, som vanligt alltså. Det har dock varit oundvikligt att titta bakåt lite och vi ser då hur många artister som uppträtt här som i dag är framgångsrika över alla gränser.

Vad handlar Eurosonic om, när du summerar det, och vad är Groningen för stad?

– Eurosonic Noorderslag är Europas viktigaste plattform för livemusik. Vi gästas av över 4000 delegater från hela Europa och vår konferens presenterar över 150 föreläsningar och paneldiskussioner dagtid. På kvällarna presenterar vi över 400 liveakter från hela kontinenten för musikindustri, media och publik. Över 400 festivaler finns på plats, bland dem exempelvis Way Out West, Northside och Malmöfestivalen från Sverige.

Några särskilda nyheter i år?

– I år blir det specialfokus på de bästa nya akterna från centrala och östra Europa. Vi har även en ny och bättre placering för EPIC (European Production Innovation Conference), bara några minuters promenad från konferenscentret.

Vem är du själv?

– Jag startade eventet för 30 år sedan. Målet var att presentera de bästa nya holländska akterna under en kväll och under samma tak. Det expanderade sedan genom åren. Vårt mål de senaste 20 åren har varit att visa kvaliteten på ny musik från hela Europa för att underlätta en bättre cirkulation av musik. Jag har haft lyckan att få arbeta med ett fantastiskt gäng och tillsammans jobbar vi för att skapa den bästa möjliga festivalen/konferensen på vårt område.

Lars Nylin