4 januari 2016

PRIS De kan vinna Guldbagge för bästa originalmusik

Benny Andersson, Jon Ekstrand och Lisa Holmqvist tävlar om en Guldbaggen för bästa originalmusik i en svensk film 2015. Två välkända artister finns också med bland de nominerade till årets Guldbaggegala.

Benny Andersson vann en Guldbagge 2013 för originalmusiken till dokumentören Palme.  I år är han nominerad för musiken till thrillern Cirkeln. Han tävlar mot Jon Ekstrand, för musiken i Det vita folket och Lisa Holmqvist för musiken i Flocken. För Ekstrand och Holmqvist är detta de första Guldbaggenomineringarna.

Två välkända artister har också nominerats till Guldbaggar i år, dock i egenskap av skådespelare. Amy (Diamond) Deasismont är nominerad för Bästa kvinnliga biroll i filmen Min lilla syster och Ulrik Munther har nominerats för Bästa manliga huvudroll för sin insats i filmen Efterskalv.

Guldbaggegalan äger rum den 18 januari och leds liksom förra året av Petra Mede. Det blir fjärde gången Mede leder galan som sänds i SVT.

Christel Valsinger