30 december 2015

DIGITALT Stämda Spotify svarar

Spotify har stämts i Kalifornien på en summa motsvarande 1,3 miljarder kronor. Det är artisten David Lowery, som representerar grupperna Camper Van Beethoven och Cracke, som anser att Spotify distribuerat copyright-skyddat material utan att betala. Spotify har nu kommenterat stämningen.

Enligt stämningansökan, som enligt Billboard kom in till Central District Court of California på tisdagen, har Spotify inte lyckats att identifiera ägarna av ett antal kompositioner av de två banden. För det kräver Lowery att Spotify betalar 150 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 1,3 miljarder kronor, för ”uppsåtligt intrång”.

Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, har kommenterar stämningen i ett mail till sajten Breakit:

”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”.

Grant skriver vidare:

”Vi har ett nära samarbete med National Music Publisher Association (organisationen för förlagsrättigheter i USA, reds. anm.) för att hitta bästa möjliga sätt att på ett korrekt sätt betala ut de royaltys vi har satt åt sidan, samtidigt som vi investerar i den tekniska expertis som krävs för att bygga ett heltäckande administrationssystem för förlagen. Så att vi kan lösa det här problemet för gott.”

Lars Nylin

Fotnot: På nyårsnatten lämnades ännu en stämning in mot Spotify. Den amerikanska advokatfirman Gradstein och Marzanno företräder en grupp musiker som hävdar att Spotify medvetet distribuerat deras material utan att betala royalties för det. Mer här: http://www.billboard.com/articles/business/6828825/spotify-threatened-with-another-class-action-lawsuit-as-disputes-over