21 december 2015

4 SNABBA Nutta Hultman/som lämnar Musikförläggarna

Som Musikindustrin tidigare meddelat lämnar en av musikindustrins mest bekanta företrädare oss vid årsskiftet. Vi har kollat med Nutta Hultman, avgående kanslichef på Musikförläggarna, vad som händer nu och hur hon ser på sina år i branschen.

Hur har förlagens roll mest påtagligt förändrats under dina nio år?

– Musikförlagen har gått från en ganska anonym tillvaro till att bli en av de viktigaste aktörerna i musikbranschen. Det har varit enormt roligt att se hur det kreativa arbetet på förlagen har betalat sig i form av att en räcka enormt begåvade låtskrivare har vuxit fram under de här åren. Idag har nästan samtliga förlag en A&R-avdelning som tillsammans med en väl fungerande administration har skapat en infrastruktur i toppklass. Sen att Max Martin, Shellback och ett antal andra namnkunniga låtskrivare har skapat en musikexport utan motstycke – musikförlagens förtjänst eller ej – är sensationellt. De har satt Sverige på kartan och det ska vi vara oerhört tacksamma för. Det har verkligen varit låtskrivarens decennium.

Om du måste välja höjdpunkter under din karriär i musikbranschen, vad blir det då?

– Det måste ju bli hur jag tog mig in i musikbranschen överhuvudtaget. Jag hade jobbat länge på ett amerikanskt optikföretag men ville verkligen hitta en väg in i musikbranschen. Jag kände absolut ingen. Jag tog mod till mig och ringde upp den tidens mest inflytelserika recensent, Mats Olsson, som jag följde slaviskt (jodå jag har betat mig igenom Doug Sahm, Augie Meyers, Mink DeVille och hela baletten). Jag frågade om jag fick bjuda honom på lunch mot att han gav mig namnen på de viktigaste personerna i musikbranschen. Till min stora förvåning och glädje sa han ja. Jag lovade att jag skulle fixa honom ett par kontaktlinser om jag fick ett jobb med hans hjälp. Jag gick hem med en lång lista med namn, satte mig ner och skrev ett brev som jag postade (jo, postade) till samtliga på listan. Polar Music nappade och så hamnade jag hos Görel Hanser och Stikkan Anderson, Stikkan som för övrigt var världens bästa lärare. Han lärde mig allt jag kan om branschen. Jag fick ett jobb och Mats fick sina kontaktlinser.

Vad lyssnar Nutta Hultman på hemma?

– Jag tillhör typen som om jag fastnar för något spelar jag det hundra gånger i sträck. På min senaste resa ner till mitt skrutthus i Skåne, 110 mil t o r, varvade jag Anna Ternheims senaste och Seinabo Seys nya album. Båda magiskt bra. Ibland hemfaller jag förstås också i total nostalgi och kör en hel kväll med 60-tals soul.

Avslutningsvis, det oundvikliga: vad ska du göra nu?

– Jag ska sova hela januari, hösten har varit galet hektisk. Sen vill jag gärna börja använda min utbildning som gestaltterapeut igen och ta klienter i liten skala. Lite längre fram i vår förhoppningsvis en roadtrip i USA med en god vän. Och en massa fågelskådning förstås.

Lars Nylin

Foto Fredrik Hjerling