8 december 2015

PRIS Många svenska Grammy-chanser

Ghost och Galantis kan plocka hem priser på den amerikanska Grammygalan den 15 februari. Det kan även de svenska låtskrivarna bakom låtar och album med Taylor Swift, The Weeknd och Ellie Goulding. Flest chanser har Max Martin som är nominerad i sex kategorier.

Taylor Swift-framförda Blank Space kan bli både ”Record of the year” och ”Song of the year” på Grammy-galan och hennes album 1989 kan bli årets album. Bland producenterna och låtskrivarna bakom dem finns Max Martin, Shellback, Ali Payami och Mattman & Robin.

I kategorierna årets skiva och album konkurrerar Max Martin med sig själv, då han även står bakom produktion till The Weeknds Can’t Feel My Face (med Ali Payami) och Beauty Behind The Madness (med Peter Svensson och Ali Payami).

Max Martin är också tillsammans med med Savan Kotecha, Ilya Salmanzadeh, Ali Payami och Tove Lo nominerad för Ellie Gouldings Love Me Like You Do i kategorin ”Best song written för visual media”.

I kategorin ”Best Solo Pop Perfromance” är det de framförande artisterna som nomineras, men värt att notera är att tre av de fem nominerade låtarna är svenskskrivna – de redan nämnda Love Me Like You Do, Blank Space och Can’t Feel My Face.

Svenska artister har också chansen på Grammys. Dansmusikduon Galantis är nominerade till ”Best dance recording” för låten Runaway (U&I) och Linköpingsbandet Ghost kan kamma hem pris för ”Best metal performance” för låten Cirice. .

Samtliga Grammy-nomineringar finns här: https://www.grammy.com/nominees#main

 Christel Valsinger