5 december 2015

4 SNABBA Love Lagerberg/Luger/Sónar

Barcelonafestivalen Sónar, startad 1994, har på senare år exporterats även till Stockholm. 2016 blir spelplatsen för den elektroniska musikfestivalen Nobelberget i Nacka. MI har pratat med den ansvarige på Luger. Love Lagerberg. 

Spelplatsen är spektakulär, vad kan du berätta om den?

– Nobelberget är en lite udda och ny plats för musik och upplevelser. Vi har sökt en plats som samtidigt ska svälja en hel del folk men också vara intim och personlig. Nobelberget har en rå känsla som passar väl med den energi och de utryck som artisterna på Sónar har. Det ska inte vara en plats som våra besökare är på vanligtvis utan det ska finnas en upptäckarglädje i att röra sig runt i lokalerna är tanken.

Blir det nyheter även i festivalens upplägg?

– Sónars tyngdpunkt ligger i att hitta spännande och ofta nya artister att framföra sin musik under bästa möjliga förutsättningar, oavsett om det är DJ:s eller liveakter. Programmet ska vara varierat och får gärna bjuda på djärva kontraster men det som binder samman delarna är ett sökande av nya upplevelser. Att Yung Lean delar scen med electronicalegender som Squarepusher kanske inte är en självklarhet på många andra festivaler men för oss så representerar de båda samma typ av ådra av utforskande som vi tycker väldigt mycket om.

Har du själv arbetat med Sónar tidigare och har du besökt originalet?

–  Ja, första gången vi på Luger började jobba med Sverigeversionen Sónar Stockholm var förra året och jag har själv besökt Sónar i Barcelona tre gånger tidigare. I Barcelona är arrangemanget enormt mycket större, vilket tillåter fler infallsvinklar och många fler artister, ett faktum som definitivt utmanar oss i att komprimera så mycket bra aspekter av moderfestivalen som möjligt in i denna mindre vinterversion i Stockholm.

Om du måste välja ett inslag i festivalen, vad blir det då?

– Ett euforiskt dansgolv ligger mig varmt om hjärtat. Det är ett inslag i Sónar Stockholm som inte är lika uppenbart på många andra festivaler men som är ett bra mått på att många uppskattar den här festivalen och DJ-sidan av den. Och detta framförallt i kontrast till alla visuella liveshower som också finns i festivalprogrammet som bara får en att stå och gapa av fascination.

Fotnot: Sónar Stockholm arrangeras 26-27/2 2016 i Nobelberget i Sickla i Nacka, öster om Stockholm. Totalt ett 30-tal akter presenteras.

Lars Nylin