4 december 2015

DIGITALT Coldplay sa nej till Spotify – men ändrar sig?

Coldplays nya album Head Full Of Dreams [Parlophone/Warner] – som släpptes i fredags – har inte funnits tillgängligt hos Spotify och andra streamingtjänster med gratisalternativ. Däremot på Apple Music och Tidal. Nu kommer uppgifter om att albumet släpps på Spotify inom några dagar.

Engelska Coldplay har inte ”gjort en Adele” och helt nekat streaming för sitt nya album. Däremot har de gjort en Taylor Swift och valt att lansera det nya albumet endast via streamingtjänster utan gratisversion. Enligt olika mediekällor väntades Coldplay släppa upp Head Full Of Dreams på även exempelvis Spotify ”inom några veckor och absolut senast när de i februari gästar Super Bowl”.

Men nu heter det bland annat hos brittiska Musicbusinessworldwide att det snarast kan handla om dagar.

Ser man Coldplays beslut ur Spotifyvinkel är utgången oavsett ett framsteg mot tidigare. De föregående albumen Ghost Stories respektive Mylo Xlyloto, släpptes på streamingtjänster först flera månader efter ursprunglig release.

Första singeln från Head Full Of DreamsAdventure Of A Lifetime – finns på Spotify och har hittills streamats 21 miljoner gånger. Även albumspåret Everglow finns i nuläget på tjänsten. Som bäst har Coldplay kommit upp i 268 miljoner, för Sky Full Of Stars.

Det finns även svenskintressen i Head Full Of Dreams i form av att Tove Lo medverkar på ett spår.

Lars Nylin