20 november 2015

4 SNABBA Maxe Axelsson/Songtradr

Magnus ”Maxe” Axelsson har hittills varit branschbekant för sin studio Pama på gränsen mellan Blekinge och Småland. Nu blir han svensk representant för låtpitch-plattformen Songtradr, startad av den australiske producenten Paul Wiltshire.

Vad är Songtradr?

– Songtradr är en plattform som ”pre-clearar” musik och rättigheter med alla inblandade runt en låt. Så att film och tv-bolag, pr-agencys m fl kan köpa musiken antingen rakt av för ett satt pris eller lägga ett bud. Hur man vill sälja är upp till säljaren (förlag, skivbolag, artist, etc). Songtradr är också ett lysande pitchverktyg för labels, förlag, producenter m.m med världens snabbaste player, ett eget patent som Songtradr äger. Det bästa med Songtradr är att det är gratis att ladda upp och använda alla våra servrar och pitchverktyg. Tjänsten är icke-exklusiv. Vi tar inte betalt för lagringsutrymme utan tar endast betalt vid en försäljning och då är det 17,5% på försäljningssumman. Från och med årsskiftet ökar vi med en helt egen sälj och pitchavdelning med rutinerade music supervisors.

Musikförlag och även ett antal fristående bolag jobbar med synkplacering”, vad är det nya med Songtradr?

– Det största problemet med låtpitchar är att det tar för lång tid att få svar, speciellt med flera partner inblandade. Därför kommer de låtar som går via Songtradr att vara pre-cleared, alla partners måste ha godkänt i alla led innan låten kommer upp till försäljning. Dock så kan låten ligga i systemet för egen spridning, men våra music supervisors kommer inte kunna jobba med låtarna innan alla delar är clearade. Vi har idag 150 000 låtar som är klara, men vi söker mer låtar i alla möjliga genrer, allt från hårdrock till barnmusik.

Hur presenterar ni tjänsten?

– Just nu pågår en massa möten runt i världen, fokus är på personliga möten för visa upp plattformen och de unika delarna som Songtradr innehåller. Från och med årsskiftet kommer vi även att ha videos som berör alla delarna i plattformen, för att vara en god resurs till våra kunder 24/7. Sen har vi nästan öppet dygnet runt med den bemanning vi har i USA och Europa.

Vad händer i övrigt hos Pama just nu?

– På Pama jobbar vi vidare med våra produktioner, men vi jobbar i dag mot en mycket större bas mot vad vi gjorde för tio år sedan. I dag jobbar vi med projekt inom film, TV, företag men givetvis vill vi behålla vår bas med musikbranschen.  På musiksidan jobbar vi med LaGaylia Frazier, ett nytt album som produceras av Paulo Mendonca och hårdrocksmästaren Mankan Sedenberg. Företagsavdelningen jobbar just nu med ett av världens största varumärken inför en julkampanj och själv sitter jag nu med en dokumentärfilm som vi kommer att kunna se på SVT framöver.

– Vi har också en målsättning under 2016 att i stort sett sluta med uthyrning av studios, det är en förlegad affärsmodell som inte bär den frukt som den gjorde en gång i tiden. Kanske blir det gratis att spela in hos oss framöver. En utmaning som vi tittar på.

Lars Nylin