11 november 2015

RADIO Dirawi/Henriksson/Akolor leder Musikhjälpen

Årets Musikhjälpen sänds från Linköping och är åter ett samarbete mellan Sveriges Radio, SVT Play och Radiohjälpen. Uppdraget att leda den 150 timmar långa insamlingen har gått till trion Gina Dirawi, Linnea Henriksson och Kodjo Akolor.

I år riktar Musikhjälpen ljuset mot klimatrelaterade katastrofer med temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”. Gina Dirawi är tillbaka som programledare för Musikhjälpen, något hon gjort två gånger tidigare. Dirawi säger:

– Det känns extremt kul att vara tillbaka till buren. Detta är ett av de få program som kombinerar musik, medvetenhet och engagemang. I den utvecklingen som vi alla genomgår tillsammans under Musikhjälpen-veckan, så utvinns det en otrolig varm och positiv energi som hela Sverige bidrar till. Det är väldigt mäktig energi att få ta del av, och jag hoppas att alla vill fortsätta att bidra till att återskapa den. Musikhjälpen är allas chans att göra något bra, lära sig något nytt och ha roligt samtidigt.

Artisten Linnea Henriksson programleder för andra året i rad och har tidigare hjälpt till med insamlingar och själv uppträtt i glasburen:

– Det är ingen hemlighet att jag älskar Musikhjälpen, men jag ska ärligt säga att jag inte hade en aning om vad jag tackade ja till förra året jag när fick uppdraget som programledare. Det förstår jag nu. Jag totalknockades av svenska folkets otroliga engagemang och det är svårt att beskriva hur mäktigt det var att förstå att vi på riktigt gjorde skillnad där, tillsammans. På ett sätt har en liten bit av mig aldrig lämnat buren och jag är väldigt glad över att få äntra den igen, med ett tema mitt hjärta bankar hårt för. Nu kör vi, Sverige!

Årets veteran i sammanhanget är Kodjo Akolor, som gör sitt femte år som programledare:

– Det känns så oroligt kul att få vara med igen. Jag ser fram emot att få dra igång, mer än någonsin faktiskt! Och jag hoppas att Linköpingsborna förbereder sig för fullt just nu så att de är redo att visa vilken stad som är bäst.

Musikhjälpen 2015 äger rum 13–19 december och direktsänds i P3 Sveriges Radio och SVT Play under 150 timmar. Pengarna som samlas in under veckan går oavkortat till Radiohjälpen.

Lars Nylin

Bilden: Gina Dirawi, Linnea Henriksson och Kodjo Akolor leder Musikhjälpen 2015. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio