10 november 2015

ARTIST Niklas Strömstedt får radiokanal

Niklas Strömstedt är aktuell på många sätt just nu. Först den starka reaktionen på hans medverkan i Så mycket bättre i lördags. Nu står det också klart att han får en ”radiokanal” under MTG:s koncept ”i like radio”.

Kanalen ”100% Strömstedt” kommer att gå igenom Niklas Strömstedts karriär och favoritlåtar. MTG Radios vd Christer Modig säger till tidningen Dagens Media att tajmingen efter reaktionen på att Niklas Strömstedt gjorde den SD-kritiska låten Lyckolandet i Så mycket bättre är något mycket positivt.

– Det här är ett sätt för oss att göra specialkanaler där artisterna själva får nå ut och berätta sin historia. Vi har gjort lite sådana här samarbeten tidigare, bland annat med Orup, och nu känns det jättespännande att få chansen att göra samma sak med Niklas Strömstedt, säger Modig.

Strömstedt summerar även i dels samlingsplattan Storhetsvansinne, dels i den kommande krogshowen med samma namn på Hamburger Börs i Stockholm.

Strömstedts tolkning av Ace of Base-låten Happy Nation på bästa sändningstid, skapade enorm reaktion i bland annat sociala medier. I sin översättning riktade han en känga till Sverigedemokraterna och den svenska högerextremismen.

– SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria tider, Nordfront, Svenska motståndsrörelsen, järnrörsligan – nej, nej tack, sjöng han och reaktionen blev intensiv.

Sveriges Radio har gett klartecken för sina producenter att spela låten som på tisdagen ligger på plats 20 på Spotifylistan.

– Han är väl inte helt positiv till ett av våra riksdagspartier men överlag är det en ganska generellt hållen låt som handlar om flyktingkatastrofen, så ja vi kommer nog att lira den ett par gånger, säger Jonas Westman på Sveriges Radio till Aftonbladet.

Strömstedts låt sammanföll med att Sverigedemokraterna dragit igång en flygbladskampanj i flyktingmottagningar vid östra Medelhavet. Timbuktu och Malena Ernman är två artister som i dagarna gått ut och tagit avstånd från den kampanjen.

Uppdatering: på tisdagen meddelade Dagens Nyheter att det totalt kommit in ett 40-tal anmälningar mot låten riktade mot Sveriges Radio respektive Tv4.

Lars Nylin

Foto TV4