6 november 2015

SVERIGETOPLISTAN v 45 Adeles första singeletta

Efter att ha slagit en serie rekord på bl a YouTube toppar Adele nu även Sverigetopplistan med Hello [XL/Playground]. På albumlistan återtar Avicii tätplatsen med Stories [Avicii Music/Universal].

För Adele innebär detta faktiskt hennes första Sverigeetta på singellistan. Bäst tidigare var 2011 års Someone Like You som nådde som bäst plats 3, samma placeringen som Hello hade förra veckan. Justin Bieber får backa till plats 3 med förra veckans nya etta Sorry [Def Jam/Universal] medan Lukas Graham behåller plats 2 med 7 Years [Copenhagen/Universal].

Listans stora profil intill Avicii är Miriam Bryant. Hennes medverkar i Så mycket bättre har inte bara inneburit framgångar för hennes låtar ur TV 4-serien – Ett sista glas [Warner/Warner] klättrar från 8 till 4 medan One More Time [Warner/Warner] faller från 4 till 6 – utan har också lyft hennes tidigare singelutgivning. Push Play [Stereoscope Scandinavia/Warner] går från 63 till 22 medan Dragon [Stereoscope Scandinavia/Warner] klättrar från 87 till 44.

Den hetaste utmanaren till toppen är troligen Drake, som efter stabilt klättrande nu går från 18 till 12 med Hotline Bling [Cash Money Records/Universal]. Ariana Grande gör en intressant entré som 19 med Focus [Republic/Universal] medan Mike Posner går från 55 till 22 med I Took A Pill In Ibiza [Island/Universal].

Trots Miriam Bryants succé i Så mycket bättre har versionerna av hennes låtar i veckans program gjort något större avtryck. Bäst är Niklas Strömstedt som är ny nummer 71 med Drake [Warner/Warner], en översättning av Bryants Dragon. Däremot så toppas Heatseekerlistan av två spår från serien. Lisa Nilsson är 1 med Raised In Rain [Playground/Sony] medan Kleerup är 2 med Finders Keepers [Warner/Warner].

På albumlistan åker förra veckans etta Bo Kaspers Orkester ner till 2 med Redo att gå sönder [Mr Radar/Sony]. Samma album toppar den särskilda Vinyllistan. Bästa nyhet är danska Lukas Graham som inleder som 3 med Lukas Graham (Blue Album) [Copenhagen/Universal].

En intressant bekantskap är Adele vars förra album 21 [XL/Playground]  efter 135 veckor klättrar från 21 till 12. Det är ännu inte känt hur Adele kommer att göra med streaming när nya 25 släpps senare i månaden, ett beslut som rejält kommer att påverka albumets möjligheter att toppa även det.

Samlingslistan fortsätter att helt domineras av Så mycket bättre 2015 – Niklas Strömstedts dag [Warner/Warner] ligger kvar som nummer 1. Så mycket bättre 2015 – Sven-Bertil Taubes dag [Warner/Warner] är nummer 2. Det kompletteras nu av Så mycket bättre 2015 – Miriam Bryants dag [Warner/Warner] som  nummer 3. På totala listan ligger de 2,3 respektive 8. här men också starkt ny 4 på den totala listan.

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/