6 november 2015

MUSIKFÖRLÄGGARNAS PRIS Tove Lo och Max Martin storvinnare

Foto: Peter Hallbom

När Musikförläggarnas pris delades ut idag kunde Tove Lo och Max Martin gå hem med tre priser vardera. Bland övriga vinnare fanns Silvana Imam, som blev årets textförfattare och Leslie Tay, som får musikförläggarnas stipendium.

Musikförläggarnas pris delas årligen ut av branschorganisationen Musikförläggarna och syftar till att lyfta fram årets mest framstående svenska låtskrivare, kompositörer och textförfattare. Årets vinnare tillkännagavs idag på Berns Salonger i Stockholm.

Galans stora vinnare blev låtskrivaren och artisten Tove ”Tove Lo” Nilsson och låtskrivaren och musikproducenten Martin ”Max Martin” Sandberg som sammanlagt fick tre priser vardera.

Tove ”Tove Lo” Nilsson fick, tillsammans med låtskrivarkollegorna Jakob Jerlström och Ludvig Söderberg, pris i kategorierna ”Årets genombrott” och ”Årets internationella framgång”. Enligt juryn har de fängslat en hel värld med sina kompositioner, i synnerhet låtarna Habits och Talking Body, och bidragit till en av Sveriges största och viktigaste artistexportframgångar på flera år.

Superduon Martin ”Max Martin” Sandberg och Johan ”Shellback” Schuster tog hem priset i de prestigefyllda kategorierna ”Årets kompositör” och ”Årets låt” (Shake It Off). Under den aktuella perioden har Schuster och Sandberg tillsammans prickat in makalösa tre Billboard-ettor med låtarna Bad Blood, Blank Space och Shake It Off, alla skrivna till artisten Taylor Swift.

Tove Lo och Max Martin fick också, tillsammans med låtskrivarna Ali Payami, Ilya Salmanzadeh och Savan Kotecha, pris för ”Årets mest spelade låt” (Love Me Like You Do), en låt som de skrivit till Ellie Goulding. Detta pris delades ut i samarbete med Spotify och avser antalet spelningar i Sverige under perioden 1 juli 2014 – 30 juni 2015.

Årets textförfattare blev Silvana Imam. Motiveringen: ”en naturkraft i svensk rap som tagit steget från barrikaderna till ett djupt personligt berättande på senaste EP:n Jag Dör För Dig. Hon säger det som måste sägas – med bibehållna horn i pannan”. Silvana gjorde även ett bejublat liveframträdande på galan med låten Tänd alla ljus.

I konstmusikkategorin ”Mindre ensemble/kammarmusik” prisades tonsättaren Paula af Malmborg Ward för sitt verk Vidder, ett verk som är baserat på dikter av den finsk-samiske poeten Nils-Aslak Valkeapää och som har tydliga inslag av folkmusik.

I kategorin ”Stor ensemble/opera” gick priset till tonsättaren Mats Larsson Gothe och hans verk Blanche och Marie, vars uppfinningsrika instrumentering skapar både spänning och variation.

Musikförläggarnas hederspris 2015 tilldelades låtskrivaren och artisten Mauro Scocco för sina betydande insatser under lång tid i svenskt musikliv. Mauro har i över trettio år delat sin fantastiska låtskatt med oss, något som satt djupa och eviga spår. Precis som förra året fick hederspristagaren 25 000 kronor att ge vidare till en ”speciell talang”. Mauro valde att ge sina pengar till låtskrivaren och artisten Viktor Olsson.

Dessutom delade Musikförläggarna ut ett stipendium om 25 000 kronor till låtskrivaren och artisten Leslie Tay, som bland annat varit med och skrivit låtar som För Evigt till Silvana Imam och Ingen Annan Rör Mig Som Du till Norlie & KKV.
Vinnarna Musikförläggarnas Pris 2015

ÅRETS KOMPOSITÖR
Johan ”Shellback” Schuster & Martin ”Max Martin” Sandberg [MXM/Kobalt Music]

ÅRETS TEXTFÖRFATTARE
Silvana Imam [Refune Music Rights/Universal Music Publishing]

ÅRETS INTERNATIONELLA FRAMGÅNG
Tove ”Tove Lo” Nilsson, Jakob Jerlström & Ludvig Söderberg [Wolf Cousins/Warner/Chappell Music Scandinavia]

ÅRETS GENOMBROTT
Tove ”Tove Lo” Nilsson, Jakob Jerlström & Ludvig Söderberg [Wolf Cousins/Warner/Chappell Music Scandinavia]

ÅRETS LÅT
Shake It Off (Taylor Swift) – skriven av Johan ”Shellback” Schuster, Martin ”Max Martin” Sandberg & Taylor Swift [MXM/Kobalt Music, Sony/ATV Music Publishing]

ÅRETS MEST SPELADE LÅT (delas ut i samarbete med Spotify)
Love Me Like You Do (Ellie Goulding) – skriven av Tove ”Tove Lo” Nilsson, Ali Payami, Ilya Salmanzadeh, Martin ”Max Martin” Sandberg och Savan Kotecha [Wolf Cousins/Warner/Chappell Music Scandinavia, MXM/Kobalt Music]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Mindre ensemble/kammarmusik
Paula af Malmborg Ward ”Vidder” [Manus]

ÅRETS KONSTMUSIKPRIS – Stor ensemble/opera
Mats Larsson Gothe ”Blanche och Marie” [Manus]

MUSIKFÖRLÄGGARNAS HEDERSPRIS 2015
Mauro Scocco

MUSIKFÖRLÄGGARNAS STIPENDIUM 2015
Leslie Tay [Universal Music Publishing]