5 november 2015

ALBUM Svenska artister tolkar KISS

Flera svenska svenska artister finns med på nya KISS-samlingen KISS and makeup, där enbart kvinnliga artister gör sina tolkningar av låtar ur gruppens katalog.

De Catapult-kontrakterade artisterna Clara Mae och Jade Ell har med varsin låttolkning på den nya KISS-samlingen, likväl som svensk-amerikanska duon Flora Cash, som har sin bas i Stockholm. I sällskapet finns också internationellt kända artister som Brett Andersson från The Donnas och Russian Red som hade en hit med låten The Sun The Trees för några år sedan.

Initiativet till skivan kommer från Media Horse som representerar KISS-katalogen ihop med huvudägarna, det japanska mediaföretaget Horipro Entertainment och KISS själva. Tack vare Catapults kontakter med Media Horse kunde Clara Mae och Jade Ell presentera sina versioner, som föll producenterna i smaken.

Clara Mae sjöng med Ace of Base mellan 2009 och 2012 men är nu soloartist. Hennes förhållande till KISS går via hennes pappa som är ett stort fan. På samlingen tolkar hon låten Sure Know Something.
– Jag valde den eftersom den är en av deras lite mer okända låtar men som jag tycker hade stor potential. När man strippade ner den så kom en fin text fram och låten blev till nåt helt annat. Jag valde ändå att göra låten ganska så rockig och lät den till och med innehålla ett gitarrsolo, men man hör även inslag av pop i min version.

Sångerskan och låtskrivaren Jade Ell valde att göra Black Diamond.
– Först tänkte jag att deras låtar väl mest handlar om sex, party och rock’n’roll. Men när jag lyssnade nogapå texten i Black Diamond, som handlar om en glädjeflicka som går på gatan för att tjäna sitt uppehälle, så tänkte jag på hur många som har gatan som sitt arbetsfält idag. Jag tänkte att om jag gör den mörkare och skörare så skulle den få en annan innebörd. Jag utgick från piano och stråkar, som fick bestämma anslaget och tonen för låten och produktionen.

Vad har du för förhållande till KISS?

– De har ju liksom alltid funnits. Jag kommer ihåg från när man var yngre att många var väldigt hänförda KISS fans. Själv såg jag dem live lite för sent, för bara ett par år sen på Stadion, men tänket kring scenshow och det energiska på scen, tycker jag är coolt.

Christel Valsinger