27 oktober 2015

MUSIKBOLAG Despotz Records satsar internationellt

Despotz Records utökar sin internationella satsning genom att starta kontor i London och satsa vidare i USA med ett nytt distributionsavtal med AISA/SonyRed.

I början på sommaren öppnade Despotz ett kontor i New York, där amerikanen Luis Alvarenga påbörjat arbetet med att på plats etablera bolaget och dess artister. Luis har varit en bidragande faktor till att få till ett nytt fysiskt distributionsavtal på plats med AISA/Sony Red. Första releaserna att släppas fysiskt i Nordamerika kommer att lanseras i början av 2016.

”Sverige saknar verkligen starka, helt oberoende skivbolag med internationell set-up och bra backning. Där man kan arbeta i nära kontakt med artisterna och redan från dag ett dra upp en releaseplan med promotion, marknadsföring och distribution på ett internationellt plan. Med både Europa och Nordamerika täckta så stärker vi nu vår internationella set-up ytterligare fysiskt, och har nu flera internationella releaser planerade inför 2016 och ser över ett par nysigningar”, skriver Carl-Marcus Gidlöf, en av de två grundarna, i ett pressmeddelande.

Som nästa steg i bolagets expansion öppnades under september även ett Londonkontor där Gavin Harry, som tidigare arbetat med Despotz Records katalog som label rep. hos distributören RSK Entertainment under flera år, tar plats som bolagets representant.

”Även om detta kapitel i min arbetsrelation med Ömer och Carl-Marcus är nytt så går vår professionella relation tillbaka nästan 10 år. Despotz har varit en label som jag noggrant har följt från deras tidiga dagar och har den alltid varit speciell för mig personligen eftersom det var den första etiketten jag plockade in under min (dåvarande) roll som labelansvarig på brittiska distributören RSK Entertainment. Under denna period har vi arbetat med ett antal framgångsrika kampanjer för artister som The Deer Tracks, Civil War och The Unguided, för att nämna några.

Sedan jag lämnade RSK förra året så har jag startat mitt eget företag och kommer att representera Despotz Records på den brittiska marknaden, med det dagliga ansvaret för nya releaser och underhåll av katalog. Jag kommer i huvudsak vara som ett satellitkontor som representerar Despotz Records alla intressen och värderingar och koordinerar deras PR, marknadsföring och säljinsatser via distributionspartners” skriver Gavin Harry, Despotz Records / Eighty4 Music.

Despotz Records är ett skivbolag baserat i Stockholm och har släppt drygt 60 album sedan starten 2007. Grundarna Carl-Marcus Gidlöf och Ömer Akay driver även förlaget Despotz Music.

På bilden: Ömer Akay, Gavin Harry och Carl-Marcus Gidlöf.