26 oktober 2015

EXPORT Första namnen till SxSW

SXSW (South by Southwest) i Austin har nu släppt de första 150 namnen till 2016 års lineup, däribland svenska Silvana Imam, Elias, Adée, Dolce och Summer Heart.  Nästa års festival/mässa äger rum 15-20 mars. MI har kollat läget ett knappt halvår innan med Export Music Sweden och även med samarbetet Sweden@SXSW Music.

Även i mars blir den svenska närvaron stor i Austin. I fredags gick priserna upp för delegater, ett bra tillfälle att stämma av intresset.

”The Swedish presence at SXSW Music 2015 was the largest and most impressive yet; I have no doubt that 2016 will follow suit. Our first artist announcement is surely a mere tease of what’s to come”, hälsar James Minor, general manager, SXSW Music i ett pressmeddelande.

MI når Jesper Thorsson, VD för organisationen Export Music Sweden, under Womex i Budapest. Han summerar:

– Jag träffade SxSW senast för två veckor sedan och ExMS bistår dem förstås löpande med input, men det är beundransvärt att SxSW själva bokar svenskt till de officiella showcasen med sådan fantastisk fingertoppskänsla. Årets lineup var ju helt makalös och det ser ut som bokningsgruppen på SxSW är inne på samma spår inför 2016. När det gäller vad ExMS gör tillsammans med SxSW och organisationer inom musik och andra kreativa näringar för vi just nu samtal och kommer snart kunna gå ut med upplägget för 2016.
Hur ser intresset ut här på hemmaplan?
– Det ser ut att bli ett riktigt bra år igen. Vi vill se de mest spännande exportklara artisterna och mycket svensk bransch på plats 2016. I övrigt är det kul att det ser ut att genomföras så många olika svenska initiativ även 2016. Kontakta oss om ni har frågor om SxSW.

Ett av de initiativ Thorsson syftar på är  Sweden @ SXSW Music. 2016 blir sjätte året i rad för det samarbetet, som presenterar och promotar ny svensk musik i Austin varje år.

–Vi har fått fantastisk respons på de artister och showcase vi presenterat tidigare år, både publikt, medialt och från arrangörshåll. Framför allt de två senaste åren. Så det ska bli spännande att se vilket intryck nästa års artister kommer göra på Texaspubliken, lokala musikfans och ditresta branschfolk, säger Holger Carlsson, LW Productions, en av de drivande aktörerna bakom initiativet.

–Efter förra årets starka lineup från Sverige till att i år få presentera svensk kvinnlig soul och hiphop känns som en väldigt bra utveckling av den svenska representationen, fortsätter Peter Åstedt, affärsutvecklare på MusicHelp, en av deltagarna i samarbetet.

– Jag tycker att det är fantastiskt att min musik når en av världens mest intressanta festivaler. Det finns inga gränser för var jag är i mitt musikskapande, SxSW kommer ge mig mer av allt som jag strävar efter, säger Silvana Imam som gör sin första officiella spelning i USA.

Artisten Elias ser också fram emot att spela i Texas i mars:

–Det ska bli fantastiskt att ta min musik till USA och få äran att spela på en legendarisk festival som SXSW, säger han.

Lars Nylin