23 oktober 2015

SVERIGETOPPLISTAN v 43 ”Så mycket bättre” gör entré

De senaste åren har TV4:s Så mycket bättre dominerat Sverigetopplistan då det sänts. Det tycks bli så även i år. Miriam Bryant är bästa nykomling på singellistan med sin översättning One More Time [Warner/Warner] på plats 10. Samlingen Så mycket bättre 2015 – Niklas Strömstedts dag [Warner/Warner] är ny nummer 1 på samlingslistan och 2 på totala listan.

Landets hetaste låt har dock fortsatt danska Lukas Graham med 7 Years [Copenhagen/Universal]. Utöver Miriam Bryant hotas danskarna just nu primärt av Shawn Mendes, fortsatt tvåa med Stitches [Island/Universal] och göteborgaren Carl Déman som förra veckan gick in som 17 med Vafan [Linc Music/Sony] och nu klättrar till 9.

Men det finns en stark nykomling till som kan utmana. One Direction gör entré som nummer 12 med Perfect [Syco/Sony] och möjligen kan detta bli gruppens största svenska hit hittills. Ja, det stämmer faktiskt, One Direction har trots alla succéer aldrig nått högre på singellistan än nummer 6, det med Drag Me Down från tidigare i år.

En som däremot toppat listan, fyra gånger, är Lars Winnerbäck. Nu går han in som 29 med Köpt en bil [Universal/Universal]. Om man får räkna Winnerbäck som svensk veteran finns det även en platsen under. Lisa Nilsson går in som 30 med sin Så mycket bättre-låt Vart du än går [Playground/Sony]. Det innebär sångerskans bästa singelplacering sedan Långsamt farväl nådde plats 16 år 2003.

Den tredje starka nykomlingen från Så mycket bättre är Kleerup som når plats 43 med Imorgon är en annan dag [Warner/Warner]

Heatseekerlistan toppas av X Ambassadors som går från 5 till 1 med Renegades [Interscope/Universal] med Lukas Graham ny på plats 2 med ännu en låt, Mama Said [Copenhagen/Universal]

Listans andra markanta dominant utöver Så mycket bättre är Avicii. Albumet Stories [Avicii Music/Universal] finns kvar i topp, han ligger som nummer 3 på singellistan med Gonna Love Ya och har 6 av 20 titlar på Svenskt topp 20.

På albumlistan är Titiyo bästa nykomling med 13 gården [Telegram/Warner] som nummer 5. Titiyos första album på svenska är hennes bästa placering sedan albumet Come Along år 2001. Bryan Adams går in som 9 med Get Up [Polydor/Universal] och får gå ännu längre tillbaka: det är nästan 20 år sedan han nådde en så bra placering med ett studioalbum. Västgöten Daniel Norgren är ny 11 med sitt andra album för året, The Green Stone [Caroline/Universal].

Lars Nylin

http://www.sverigetopplistan.se/