16 oktober 2015

4 SNABBA Jan Gradvall/podcastare

Hyllad skribent i DI Weekend och magasin, tyckare i Tv4, ordförande för juryn till Swedish Music Hall of Fame, nu även podcastare hos Sveriges Radio. Jan Gradvall är allerstädes närvarande som skildrare av populärkulturen. MI har tagit honom på pulsen.

Varför podcast?

– Efter 30 år som skrivande journalist känns det väldigt kul att få prova ett för mig helt nytt medium. Egentligen är det ju frustrerande att enbart försöka beskriva musik i textform. En podd öppnar dörrar att också få spela musik, ge hörbara exempel.  Plus att man slipper transkribera intervjuer! Podd känns också lite som en återgång till mina fanzinerötter, journalistisk hemslöjd. Det blir åtta program under hösten, ett varje lördag, med på djupet-intervjuer om musikskapande. Det är ju tyvärr sällan artister får initierade frågor om musik

Du är allerstädes närvarande, hur hinner du och vad av allt det du gör – handen på hjärtat – brinner du mest för?

– I och med denna podd rensade jag kalendern. Jag tackade nej till att skriva mer för Café, som jag skrivit för i 20 år, och Icon, som jag också skrivit för sedan starten. Jag ser det som en möjlighet att 52 år gammal få göra en nystart. Och testa nytt som jag INTE behärskar, sätta mig själv på skolbänken. Min huvudtidning är DI Weekend, sen gör jag podden, skriver lite för Expressen kultur, dyker upp i TV4 Nyhetsmorgon varannan fredag, är med i ganska många juryer. Men vad jag brinner mest för? Musik.

Du skildrar mer och bättre än någon annan den svenska hitexporten. Några cyniker ifrågasätter din fascination, vad säger du till dem?

– Ur rent journalistiskt perspektiv är det obegripligt att som svensk journalist inte skildra det mest unika som hänt de senast 10-20 åren. Det är som att vara politisk eller ekonomisk journalist och inte skriva om de stora samtidsfrågorna. Sen tycker jag även rent musikaliskt att mycket av det som görs är väldigt bra. Det går alltid i perioder mellan mainstream och alternativ musik, var det nya och mest nyskapande görs. Medan mycket av s.k indiemusik i dag blivit nostalgisk genremusik, musik om skivsamlingar, så kan Billboard-ettorna låta närmast avantgarde i sin låtkonstruktion. Där skapas framtiden.

Vad lyssnar du helst på just nu?

Svensk jazz. Ny svensk jazz. Tycker att Per Texas Johansson och Oddjob, med sin folkmusikutgrävning, gjort två av årets bästa skivor.

Det första avsnittet av ”Gradvall” handlar om Beyoncé och innehåller intervjuer med bland andra Zara Larsson och Seinabo Sey.

Lars Nylin