14 oktober 2015

PRIS Jazzkattens hederspris till Nils Landgren

Vid P2 Jazzkatten-galan på Fasching i Stockholm tilldelades Nils Landgren hederspriset Guldkatten. Isabella Lundgren vann kategorin Årets musiker, Susanna Risberg blev Årets nykomling, priset för Årets grupp gick till Jacob Karlzon 3 och Nils Berg blev Årets kompositör.

– Jag vill gärna dela med mig äran av det här priset till de andra två nominerade, och alla andra som arbetar för svensk jazz i Sverige och resten av världen, sa Nils Landgren när han fick priset som röstats fram av P2-lyssnarna.

Vinnare P2 Jazzkatten 2015

Årets musiker: Isabella Lundgren
Motivering: Hon kombinerar sin talang med ett starkt och djupt engagemang som bär långt utanför scenen, och med en unik, personlig röst som alltid menar allvar har hon under senare år uppvisatt en fantastisk musikalisk utveckling.

Årets nykomling: Susanna Risberg
Motivering: Trots sin ringa ålder redan ett stjärnskott med en diger meritlista och en trygg klippa i en mängd olika sammanhang. Det började med en elgitarr och en idol som heter Jimi Hendrix. Idag spås hon bli en av Sveriges främsta gitarrister.

Årets kompositör: Nils Berg
Motivering: Årets kompositör har modet att sjunga långsamhetens lov och fyller notmappen med värme, glädje och mycket ”hitte-på”.  Med fingertoppskänsla för starka teman, lustfylld lek och innerliga linjer har hans kompositioner gett en omisskännlig karaktär till sina och andras grupper.

Årets grupp: Jacob Karlzon 3
Motivering: En av nydanarna i spåren efter internationella storheter som Herbie Hancock och vår svenska ikon Jan Johansson, uttrycker hans musik en spännvidd inom jazzen av sällan skådat slag. En mix av teknisk ekvilibrism, vemod och passion som ständigt flyttar de musikaliska gränserna. Här i en tajt enhet av tre – en superjazzgrupp som kommer att gå i bräschen för kommande ung svensk jazz.

Guldkatten: Nils Landgren
Motivering: Han delar generöst med sig av internationella kontakter och nätverk till sina svenska musikerkollegor. Gästar även flitigt storband ute i landet och bjuder på sin mångåriga erfarenhet.

De övriga vinnarna utses av en jury bestående av Sveriges Radios jazzproducenter, fjolårets vinnare i kategorin Årets kompositör samt en medlem av Musiknätverket i P2. Juryordförande är Marie Vesterholm, jazzansvarig på P2. P2 Jazzkatten har delats ut årligen sedan 1993.

Lars Nylin

På bilden Nils Landgren. Foto: Johannes Lundberg/Sveriges Radio