12 oktober 2015

BOK Fotodokument av världsklass

600 bilder och 3,5 kilo Ikoner/Icons av den svenska fotografen Larsåke Thuresson tar fullständigt andan ur MI. ”Världsklass som tidsdokument” skriver Lars Nylin.

För några år sedan blev jag kontaktad av Sung-Kyu ChoiSpotify. Choi hade träffat fotografen Larsåke Thuresson och var mäkta imponerad av dennes fotografier från sent 1960-tal. ”Sunkan” skvallrade att det skulle bli bok av bilderna och att projektet möjligen behövde en redaktör. Jag kontaktade Thuressonlägret och anmälde intresse, men hörde sedan inget mer. Jag tog för givet att projektet somnat in, precis som så många andra dokumentära satsningar med kopplingar till ”The swinging sixties”, då Stockholm ofta var testarena för brittiska och amerikanska artister på uppgång.

Men tre år senare har jag plötsligt Ikoner/Icons i famnen. I ett fast grepp för säkerhets skull, den är nämligen en mäktig sak på nära 500 sidor och väger in på 3,5 kilo. Men omfånget är ingen överdrift. Trots att boken innehåller mer än 600 sidor skapar den mersmak, så häftiga och ofta unika är bilderna av allt från Beatles, Rolling Stones och Bob Dylan till svenska motsvarigheter som Hep Stars, Tages och lite senare ABBA.

Larsåke Thuresson, då pressfotograf senare företagsfilmsmakare, har gett ut verket på eget förlag och ber mig komma och hämta mitt recensionsexemplar hemma hos honom, Det ger honom chansen att peka ut personliga favoriter: som Sonny & Cher på dyr shoppingrunda, en privat Bob Dylan, Who fast i en nitisk tull i Helsingborg.

Larsåke, av vänner kallad ”Skuggan”, berättar:

– Jag hade totlat 65 000 negativ. Det var mina döttrar som övertalade mig att scanna dem. Senare fick jag hjälp av bland andra Thomas Johansson på Live Nation och journalisten Jan Gradvall med tips och kontakter.

Thuresson pekar också stolt på faktumet att det finns en gigantisk Spotifyspellista kallad just Ikoner/Icons kopplad till boken.

Ikoner/Icons förtjänar egentligen inget annat omdöme än ”Köp den!”. Alla med minsta intresse för eran kommer att hitta en bok att bosätta sig i. Favoriterna radar upp sig: som ABBA i träskor, trion Waylon Jennings/Willie Nelson/Alf Robertsson i en loge, och kanske inte minst bilden på Olof Palme när han fått motorstopp med sin Saab just när horder trängs utanför Arlanda då Rolling Stones landat.

Boken finns bl a hos vissa av Akademibokhandelns butiker, i Stockholm hos Pet Sounds och Hedengrens, men den bokhandel som vill vara välsorterad tar givetvis in detta fotodokument av världsklass. Tidningar som Mojo torde göra vågen när de ser den.

Lars Nylin