8 oktober 2015

DIGITALT Vinyl inte större än streaming i USA

Ny statistik från amerikanska RIAA blev för komplicerad för många medier. Det satte igång en viral ”sanning” om att vinyl nu ger större intäkter än streaming i USA.

Många har säkert sett rubrikerna i sociala nätverk. Dagens Nyheter skrev: ”Vinylskivor ger mer än YouTube. Spotify och Vevo tillsammans” och så har det sett ut i många medier de senaste veckorna.

Men faktum är att det inte stämmer. Inte alls. Det som är fakta enligt RIAA är att vinyl under det första halvåret 2015 gav mer intäkter än reklamfinansierad streaming i USA. Vinylen drog in 222 miljoner dollar, streamingen 163 miljoner dollar. Vinylförsäljningen ökade starkt med 52% jämfört med samma period 2014.

Men lägger man till intäkter från abonnerad streaming och digital radio blir bilden en helt annan. Sådan streaming, själva kärnverksamheten för streamingtjänsterna, gav under samma tid 477, 9 miljoner dollar. Digital radio gav ytterligare 387,2 miljoner dollar. Till bilden hör också att Apple Music sjösattes vid halvårsskiftet.

Sammantaget betyder detta att streamingsektorn gav 10 gånger så stora intäkter som vinyl.

Länk till RIAA:s statistik:

http://riaa.com/media/238E8AC7-3810-A95C-44DC-B6DEB46A3C6E.pdf