30 september 2015

PRIS Platinagitarren till Tove Lo

Tove ”Tove Lo” Nilsson får Stims utmärkelse Platinagitarren för sina framgångar som låtskrivare under 2014. Hon blev då bland annat första svenska artist på 20 år att ta sig ända upp på Billboardlistans topp 3, med låten Habits (Stay High).

Tove Lo upptäcktes 2011 av Max Martins låtskrivarteam. I dag är hon kontrakterad som låtskrivare till Warner/Chapell och ingår även i låtskrivarkollektivet Wolf Cousins. Hösten 2012 släppte hon sin första singel Love Ballad, men det var med Habits som hon slog igenom stort.

– Det är, som jag brukar säga, något extra stort med att få erkännande hemifrån. Och att bli tilldelad Platinagitarren av Stim som gör så mycket för oss musikskapare – vilken fucking ära, säger Tove Lo.

Juryns motivering:

Stims Platinagitarr 2015 ges till Tove ”Tove Lo” Nilsson – en låtskrivare och artist som satt Sverige på världskartan med klassisk popkompositionskonst som både är frispråkig och egen. Tove Lo skrev historia med sin internationella hit Habits när hon lyckades nå topp 3 på världens mäktigaste hitlista – amerikanska Billboard Hot 100 – som förste svensk på hela 20 år. Att hon samtidigt nått framgång som kompositör och textförfattare till flera andra världsartister såsom Icona Pop, Alesso, Ellie Goulding och Hillary Duff visar hur hon på ett såväl imponerande som träffsäkert vis både förvaltar och vidareutvecklar den hitmakartradition som har sin direkta rot i den anrika Cheironstudio som hon själv dessutom blivit en del av. Att Tove Lo skriver tidstypiskt rättframma och modiga texter gör henne än mer unik. Och ännu mer självklar som ett av Sveriges största och mest spännande namn – samt som mottagare av Platinagitarren 2015.

Tidigare mottagare av Platinagitarren

2004 Per Gessle
2005 Joakim Berg
2006 Lars Winnerbäck
2007 Benny Andersson
2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare
2009 Robyn
2010 Max Martin
2011 Lykke Li
2012 Johan ”Shellback” Schuster
2013 Carl Falk och Rami Yacoub
2014 Tim ”Avicii” Bergling

Jury för Platinagitarren 2015:

Årets jury bestod av ordförande Per Sinding-Larsen (musikjournalist), Linda Nordeman (musikredaktör Sveriges Radio) samt Sara Kilander, Robert Gehring, Max Thörn, Daniel Jäger och Linda Johansson från Stims service- och kommunikationsavdelningar.

Lars Nylin