21 september 2015

LIVE U2 ställde in efter misstänkt vapenbrott

Söndagskvällens konsert med U2 på Globen i Stockholm ställdes in efter ett misstänkt vapenbrott. Den ersätts nu med en fjärde föreställning på tisdag kväll.

Det var kort före planerad konsertstart, 20.00, som meddelandet kom att söndagens U2-konsert var försenad, 5000 åskådade hade då ännu inte kommit in i Globen. Men det som först sades vara en försening orsakad av problem med biljettsystemet visade sig senare vara orsakat av ett misstänkt vapenbrott, en åskådare skulle ha tagit sig in med en pistol. Klockan 22.30 kom slutligen beskedet att konserten var avblåst.

Enligt uppgifter till tidningen Expressen berodde polisinsatsen i Globen att det funnits ett hot mot U2-sångaren Bono. Källan till tidningen uppger att polisen sökt efter en misstänkt beväpnad person.

Vid 23.40-tiden på söndagen bekräftade Stockholmspolisen att de upprättat en anmälan om brott mot vapenlagen.

– Det är baserat på information vi fått från arrangören, det har lett till att vi skriver en anmälan om brott mot vapenlagen. I den utredningen finns ingen person som är misstänkt. Anmälan är upprättad efter uppgifter från arrangören, säger Tove Hägg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till Expressen.

Biljetter gäller nu istället till en extrakonsert på tisdag. LIve Nation säger i ett pressmeddelande:

På grund av en säkerhetsfråga behövde Ericsson Globe utrymmas under kvällen och på inrådan från polisen har vi inget annat val än att flytta fram konserten till nytt datum. Kvällens konsert med U2 flyttas därmed till tisdagen den 22 september. Alla biljetter till kvällens konsert är giltiga till konserten på tisdag. Vi beklagar det inträffade och hoppas på förståelse från alla fans. Säkerheten är vår högsta prioritet. För frågor om den flyttade konserten, kontakta Live Nation. Alla biljettfrågor hänvisas till AXS.”

Uppdatering: på måndagseftermiddagen har enligt Dagens Nyheter polisen lämnat in en anmälan mot sig själva, en anmälan som kommer att utredas av Internutredningar. Det kan röra sig om tjänstefel eller vapenbrott.

Lars Nylin