7 september 2015

FESTIVAL Svensk festivalscen alltmer jämställd

Könsfördelningen bland artisterna på svenska festivaler blir allt jämnare, visar siffror från organisationen Jämställd Festival. 

Årets granskning visar  att 67 % av akterna på Sveriges tio största festivaler var mansdominerade, 29 % kvinnodominerade och 4 % mixade. Det är att jämföra med 2012 då granskningarna startade och 79% av akterna på de tio största festivalerna var mansdominerade.

– Allt fler festivaler tar sitt ansvar för att skapa en jämställd musikbransch, vi märker en tydlig attitydförändring i den här frågan, säger Jämställd festivals pressansvariga Kristina Wicksell i ett pressmeddelande.

Även om många festivaler numera strävar efter att skapa ett jämställt program menar Kristina Wicksell att det fortfarande finns exempel på festivaler som inte vill kännas vid frågan.

– Sweden Rock och Getaway Rock bokar alltid omkring 90-95 % mansdominerade akter och skyller på genrens mansdominans, säger Kristina Wicksell. Men Hoforsrocken utanför Gävle visade med sin line-up där drygt hälften av akterna var kvinnodominerade, att det går att förbättra jämställdheten även på hårdrocksfestivaler.

Bara två av de tio festivalerna har ett kvinnodominerat artistutbud: Urkult och Stockholm Music and Arts.

Christel Valsinger