20 augusti 2015

SPOTLIGHT Titiyo ”Taxi”

Tredje singeln från Titiyos kommande album på svenska är mer traditionell än de tidigare, men också hittigast hittills, skriver MI:s Christel Valsinger.

Att Titiyo och sång på svenska är en lyckad förening har vi redan hört i singlarna Solna och Drottningen är tillbaka, där hon i samarbete med Dante/Martin Sakarias respektive Martin Renck/Jonathan Johansson hittat fram till en urban, melankolisk soul, stadigt förankrad i nuet.

I jämförelse med dem är nya Taxi [BMG Chrysalis/Warner Music] mer traditionell och dessutom 80-talsflirtig med reverbstänkta trumfills och fluffig ljudbild. Det kunde blivit kitschigt, men greppet fungerar ihop med ihop med texten som sparsmakat bygger stämningar och Titiyos röst som  är klar och varm men som också bär på något sårigt.

Det handlar om en taxiresa genom ett regnigt Stockholm, med en låt på radion som väcker minnen till liv. Ändå är det inte en nostalgisk person som sjunger. Snarare en som har andra perspektiv nu och kanske inte låter sig imponeras så lätt: Hela Stockholm dansar, men jag har gjort det där så länge, sen innan ni börja andas.

Taxi är skriven ihop med Jonathan Johansson, kungen av vemod, och David Lindvall, som bland annat jobbat ihop med Oskar Linnros tidigare. I all sin melankoli är den samtidigt dansant och har en oemotståndlig refräng, som borde passa radion perfekt.

Albumet Tretton gården som var planerat att släppas förra hösten, beräknas komma ut denna höst istället.

Christel Valsinger

Lyssna här: