17 augusti 2015

FESTIVAL Rekordår för Way out West

Dryga 30 000 besökare per dag tog del av årets upplaga av Way Out West. Det är rekordsiffror för festivalen vars toppnamn till stor del utgjordes av kvinnliga artister i år.

Ett solstekigt Göteborg bjöd in till årets upplaga av Way out West, men redan innan vi hann strunta i att packa ner regncapen stod det klart att biljetterna skulle ta slut. I helgen kom också slutsiffrorna på strax över 30 000 besökare per dag, de bästa siffrorna hittills för festivalen. Att lördagen sedan överraskade de flesta av oss med ett par timmars ihållande spöregn påverkade såklart inte besökssiffran, däremot drog Amason ett mer än smockfullt Linnétält samtidigt som det blev tunnare i leden framför den hitspäckade konserten med Chic featuring Nile Rodgers, som ändå fick till en dansfest så småningom när regnet lagt sig. Den legendariske producenten avslutade med att berätta att han efter fyra och ett halvt års sjukdom är fri från sin cancer och bjöd in alla att fira till 1979-hiten Good Times.

Rekordsiffrorna beror såklart på att man känner sin publik och erbjuder ett brett register av artister. I år utan publikdragande hårdrock men med tunga akter från skilda genrer som country (Emmylou Harris & Rodney King), hiphop/soul (Lauren Hill och FKA Twigs), 80-talssynt (Pet Shop Boys) och rock (Patti Smith). Och samtidigt mängder av smalare indieakter, spännande dj’s och några av Sveriges största artister, såsom Tove Lo, Lorentz och nämnda Amason.

Att WoW väljer att profilera sig som en miljömedveten festival utan kött och mjölk på området (medan försäljning av cigaretter går bra, med hänvisning till att tobak miljömässigt inte är en lika stor miljöbov som köttindustrin – sagt i GP 2/6) må provocera vissa, men visar att man känner av sin publiks intresse för samhällsfrågor.

Och medan det i början av sommaren fanns festivalarrangörer som försvarade sitt kraftigt mansdominerade spelschema med att det var de artisterna som drog publik, så visar Way out West att det vare sig råder brist på stora kvinnliga artister att boka, eller en entusiastisk publik för dem. Florence + The Machine, Patti Smith, Lauryn Hill, FKA Twigs, Emmylou Harris och First Aid Kit gjorde alla succéspelningar på årets festival

Nästa år firar Way out West 10 år. Bokningsarbetet är säkerligen redan i full gång.

Christel Valsinger