13 augusti 2015

VALSINGER Vem blir först med en mixad spellistetjänst?

När artister gör exklusiva avtal med en specifik streamingtjänst och tar bort sin musik från andra blir det upp till konsumenterna att skaffa sig flera olika prenumerationer. Men då vaknar också behovet av att kunna mixa de olika tjänsterna i en och samma spellista. En service som ännu inte finns.

Läser en av alla ”låtar du måste höra just nu”- listor och ser att Joanna Newsom släppt nytt. Klickar kvickt upp Spotify men upptäcker snopet att hennes inte musik finns där. Att komma åt all musik omedelbart har blivit så självklart att man liksom blir förnärmad när det plötsligt inte fungerar. Det är ju heller inte samma liv i musikmedia om att Joanna Newsom inte finns på Spotify som kring avsaknaden av Taylor Swift eller Prince.

Och det påminner mig om hur lätt man blir bekväm i den teknik man använder och förleds att nöja sig med det utbud som en enda tjänst erbjuder.

Den där spellistan jag har med några hundra följare som säger att jag listar min favoritmusik, är ju i själva verket en lista över favoriter som finns tillgängliga på Spotify.  Jag borde såklart ha en favoritlista för varje streamingtjänst, men, tja, dit har jag inte kommit än. Jag tror att många med mig i stället  levt i tron att vi snart kommer att ha all musik tillgänglig via en och samma tjänst.

Nu är streamingkriget i full gång. Fler tillgängliga tjänster öppnar kanske för ett större utbud av musik som går att streama.  Men som användare söker man de smidigaste och mest användbara lösningarna för att kunna dela musik med andra. Det är så vi vant oss att göra och det har öppnat nya ytor för att mötas. Det beteendet är vi inte beredda att upphöra med nu.

Så vem blir först med att lansera en spellistetjänst där man kan blanda musik från de olika streamingtjänsterna? Det har såklart sina juridiska utmaningar, men när användarbehovet finns brukar lösningarna komma.

Min favoritlista kommer att bli fantastisk då.

Christel Valsinger