10 augusti 2015

PRIS Nytt pris lyfter framtidens musik

Riksförbundet Unga Musikanter har instiftat ett nytt pris för att uppmärksamma personer och organisationer som främjar ett rikt framtida musikliv. ”Framtidens Musikpris” delas ut på Swedish Hall of Fame den 19 augusti och fyra personer tilldelas pris i tre kategorier.

2015 års vinnare är Vanja Flensner och Frida Joelsson från Vänersborg i kategorin ”Bästa Ungdomsinitiativ”, Per Björkqvist från Göteborg i kategorin ”Enastående Pedagogisk Gärning” och Jon Skoog från Stockholm med Gateway Music i kategorin ”Nyskapande Innovativt Projekt”.

Vinnarna får 20 000 kronor var vid prisceremonin på Swedish Music Hall of Fame på Djurgården den 19 augusti kl 14. Konferencier är Per Sinding Larsen och prisutdelare är artisten Jason Diakité (Timbuktu) tillsammans med Stefan Forsberg, vd för Konserthuset och ordförande Svensk Scenkonst och Rebecka Prentell, ordförande LSU – Sveriges Ungdomsorganisationer.

Syftet med Framtidens Musikpris är att lyfta fram de bakomliggande faktorer, personer och organisationer som möjliggör bredden och spetskompetensen inom svenskt musikliv, det som ibland kallas det svenska musikundret, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Pristagarna har utsetts med hjälp av en nomineringsprocess där allmänheten deltagit, följt av ett juryarbete. I juryn finns representanter för de samarbetspartenrs som stödjer priset: Riksförbundet Unga Musikanter, Sveriges Musik- och Kulturskoleråd (SMoK), Swedish Music Hall of Fame, SKAP, Musikförläggarna, Statens Musikverk, SYMF, Svensk Scenkonst och Spotify.

Prismotiveringarna finns att läsa här: http://framtidensmusikpris.se/vinnare/

Christel Valsinger