23 juli 2015

DIGITALT ”många miljoner använder Apple Music”

Snart en månad in på Apple Music har Apples VD Tim Cook gjort de första små kommentarerna om hur tjänsten faktiskt går. Mer uppenbart blir dock resultatet först i oktober.

Det var vid presentationen av bolagets senaste kvartalsrapport som VD Tim Cook sa att ”millions and millions” använder Apple Music under den tre månader långa gratisperiod som inleddes då tjänsten sjösattes 30/6. Cook sa vidare till aktieägarna:

“Apple Music is a single immersive app that combines the best ways to enjoy music all in one place. It’s an incredible streaming music service, a pioneering worldwide live radio station broadcasting 24 hours a day, and a great place for music fans to connect with their favorite artist.”

Tim Cook avslöjade också att 15 000 artister hittills har börjat använda tjänsten Connect.

Enligt källor till sajten Hits Daily Double har mer än tio miljoner tecknat upp sig för tjänsten. Enligt samma källor skulle Apple Musics siffror, i synnerhet för hiphop, vara i nivå med Spotifys.

Spotify meddelade i maj att man har 75 miljoner användare varav 20 miljoner är betalande. Många analytiker spekulerar att Apple skulle ha meddelat om antalet användare av Apple Music hittills de facto hade överstigit antalet Spotifyanvändare. Under kvartalet som rapporten täcker sålde Apple 47,5 miljoner iPhones, bara för att ge lite perspektiv till hur många Apple Music teoretiskt kan nå.

Apple Music är just nu under granskning av Federal Trade Commision gällande de 30% påslag man tar ut för att distribuera appar som exempelvis Spotifys. De 30%, som hamnar på toppen av månadsavgiften för tjänster som Spotify, anses kunna strida mot konkurrenslagarna.

Även på andra områden blir konkurrensen mellan tjänsterna allt mer offentlig. Spotify svarade i dagarna exempelvis på Apple Musics expertkurerade spellistor genom att inleda ett samarbete med EDM-portalen Beatport.

Lars Nylin

Länk till Hits Daily Double:

http://hitsdailydouble.com/news&id=296978