10 juli 2015

Dags för ny gemensam releasedag

Den gemensamma, globala releasedagen är här. Från och med idag kommer all musik i hela världen att släppas på fredagar. Bra eller dåligt? MI’s rundfrågning gav i alla fall bara positiva svar.

Olika releasedagar i olika länder har gjort att fans fått vänta på musik som redan släppts i andra länder. Kanske inte ett stort problem förr, men med dagens snabba och globala informationsflöde har musikkonsumenten inte lust att vänta.

Bytet till fredag som gemensam releasedag kommer att påverka när topplistorna släpps i de länder där releasedagen tidigare varit en annan. Det gäller i Sverige, där Sverigetopplistan flyttar från torsdag till fredag, liksom i England där listorna tidigare publicerats på söndagar.

En del skivbolag och återförsäljare oroar sig för att skiftet ska ge mindre uppmärksamhet kring nya releaser eftersom det tidigare systemet fört med sig två toppar i försäljningen, skriver Complete Music Update här. I England där måndagen varit releasedag har superfansen handlat på måndagar medan mainstreampubliken shoppat på lördagar, då superfansen ibland också tar en köpvända till. Sammanslagningen kan påverka försäljningen till det sämre, menar man.

Svensk musikbransch verkar dock inte särskilt oroad, i alla fall inte de nyckelpersoner som MI fick kontakt med för en kommentar:

 

Ludvig Werner, VD Ifpi:

”Det är förstås positivt att man nu på internationell nivå enas om att släppa ny musik på samma dag. Att vi inte gjort detta tidigare är snarare mer förvånande än att vi nu äntligen gör slag i saken och underlättar för både konsument och bolag genom att enas om en dag då ny musik släpps. Bra!”

Anders Engström, ordförande Som:

”Jag tycker att allt som kan sätta fokus på ny musik är bra. En gemensam releasedag gör förhoppningsvis att intresserade musikkonsumenter lättare hittar den nya musiken plus att medierna ser möjligheten att presentera/recensera releaserna på ett bra sätt. För de få existerande skivbutikerna hoppas jag att det kan betyda merförsäljning då mycket nytt finns tillgängligt på samma dag.”

Revin Baban, Digital Key Account Manager Warner Music Sweden:

”Vi välkomnar att det blir en och samma releasedag som gäller globalt. Vi tror att konsumenterna kommer gilla att ha en dag att se fram emot för ny musik. En gemensam dag gör det lättare att synka releaser och det kommer framförallt att göra fansen till de artister som har en internationell following glada!”

 Pär Winberg, Ginza:

”För oss har det ingen större betydelse om det är onsdag eller fredag rent praktiskt. Så vi har egentligen ingen direkt åsikt om det är bättre eller sämre. Kanske att det blir en mer korrekt topplista och då är det ju bättre.”

Johan Lagerlöf, X5 Music:

”Det är bra att det sätter medial fokus på musik! Men för ett bolag av vår karaktär är releasedagen inte central, det blir nog snarast att vi koncentrerar oss på veckans övriga dagar.”

Christel Valsinger