9 juli 2015

SPOTLIGHT Emil Berg ”Du swipa höger”

Etta på Spotifys virala lista och på gränsen till topp tio över Sveriges mest streamade. Du swipa höger med Emil Berg är sommarhiten som kom från ingenstans.

I en artikel om 2015 års sommarplågor i MI för några veckor sedan sa radioprofilen Stefan Lindeberg att det nästan alltid seglar upp någon ny oväntad låt med sommarhitpotential på listorna veckorna efter midsommar. Det är då de stora releaserna redan etablerat sig och uppstickarna har chansen.

Och mycket riktigt. Högst upp på Spotifys virala lista och på en elfteplats över Sveriges mest streamade har vi i veckan hittat något av en doldis. Emil Berg är gitarrist i Linköpingsbandet The Majority Says, som har kontrakt med tyska Warner och hade härom året hade en hit med låten 114, som användes i en kampanj för Viasat. Nu är han på väg att lämna bandet för att satsa på sin egen musik och för att skriva åt andra.

Och det börjar ju bra. Du swipa höger [Giant records/Warner Music Sweden/Budde Music Scandinavia/Queenside] är en lättsam pophit som flirtar lite med EDM och med en text som utgår från dejtingappen Tinder. Den trallvänliga refrängen kunde blivit en till irriterande skanderande allsång, men Emil Berg håller tillbaka och får till en känslighet som känns mycket modernare.

Låten är skriven ihop med Markus Widesäter, som är en av producenterna bakom Du får göra vad du vill med mig med Norlie & KKV och beröringspunkterna med duon finns i både produktion och smart relationstext.

EP kommer i höst.

Christel Valsinger

Lyssna här: