8 juli 2015

DIGITALT Apple Music gynnar Spotify?

Den första veckan med Apple Music har snarast gynnat Spotify i USA. Den spekulationen känns rimlig då Spotifys app under nästan hela veckan legat topp 10 bland mest nedladdade i USA. De bästa placeringarna sedan 2013.

Vissa har spekulerat i att Apple Music med sitt potentiellt enorma genomslag bland gamla Apple-kunder skulle kunna vara omedelbart förgörande för Spotify i marknader där streamingen ännu inte exploderat, som i Apples hemland USA. Hittills ser dock lanseringen av Apple Music snarast ut att ha haft en positiv effekt för det svenska tjänsten.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har Spotify efter Apple Musics start uppnått sin bästa vecka på amerikanska App Store sedan 2013. Fem dagar i följd låg Spotify på nionde plats över de mest populära apparna. Så högt upp på listan har Spotify inte legat sedan december 2013. En liknande uppgång, dock inte lika markant, skedde efter att Tidal Music sjösatts i mars.

Det är dock ännu långt kvar till den verkliga prövningen för Spotify: när vi har svaret på hur många som efter tre månaders gratis test av Apple Music väljer att fortsätta som betalande kunder av den tjänsten och överger Spotify.

Men att döma av vad som skett hittills kanske scenariot snarast blir en kraftig generell uppgång av antalet streamande i världen. Apple Music har lanserats i 100 länder, inklusive exempelvis Ryssland och Indien, däremot inte Kina .

Utöver själva tjänsten ligger spotlight i fackmedia på vilka som presenterar tjänstens egen radiokanal, Beats 1. Där har hittills bland andra Dr Dre, Drake, Pharrel Williams och Elton John figurerat. MI har inte nåtts av nyheter om motsvarande svenska värdar.

Lars Nylin