29 juni 2015

FESTIVAL Inget publikrekord för årets Bråvalla

Den tredje Bråvallafestivalen i ordningen fick se besökssiffran backa. Men artister som Muse, Calvin Harris och Robbie Williams lockade ändå över 50000 besökare till Norrköping.

95 artister och band framträdde under de tre dagarna, vädret var festivalvänligt – det vill säga varken stekhett eller blött – och betalsystemet med armband som strulade förra året fungerade detta år. Ett artistavhopp drabbade festivalen: amerikanska rapparen Angel Haze kunde inte ta sig till Sverige, ett missöde hon anklagar flygbolaget SAS för, som hon hävdar gav bort hennes flygbiljetter.

Med 50703 sålda biljetter kan Bråvalla fortfarande kalla sig för Sveriges största festival. Men då framgår inte hur många av de sålda biljetterna som var endagspass.

– Vi sålde väldigt många biljetter på plats på festivalen och dessa har jag inte koll på, men de flesta köper tredagarspass, kommenterar Niklas Westergren, marknadschef för Fkp Scorpio.

MI besökte Bråvalla på fredagen och fick uppleva en strålande glad Lars Winnerbäck göra sin enda spelning för sommaren, inför en tacksamt jublande publik. Robbie Williams samlade fredagens största publik och underhöll med självdistans och genomarbetad show precis som man väntat sig.

Men när affischnamn som Faith No More och Wu Tang Clan spelade var det ganska glest i leden och de kan knappast ha varit några publikmagneter till årets festival.
Jämfört med förra årets besökssiffra på 56000 är årets festival också en tillbakagång. Men Niklas Westergren verkar ändå nöjd.

– För oss var målet att göra en så bra festival som möjligt – inte att slå publikrekord.

Christel Valsinger

NOFX på Luna-scenen bjöd på glad punk och raljerande skämt.